4 sätt att färga ägg naturligt - Så enkelt är det!
Det bästa av allt är att du kan använda råvaror som du redan har i kyl och frys och det blir riktigt snygga påskägg! Låt äggen ligga kvar i det färgade kokvattnet i någon timme eller över natten, ju längre äggen får ligga där desto starkare färg blir det. Vill du ha en ännu starkare färg med blank yta kan du pensla äggen med lite olja.
Gör så här:
Koka upp vatten, en färgstark råvara och ättika i en kastrull. Lägg försiktigt ner äggen, sänk värmen så det inte stormkokar (då kan äggen spricka) och låt koka i 6-7 minuter. Ta av kastrullen från värmen och lyft upp äggen på en gång för en ljus färg eller låt äggen ligga kvar för en mörkare och starkare nyans.
Grått med blåbär
1-2 liter vatten, 1 dl blåbär, 1 tsk ättika, 4-6 ägg
Gult med gurkmeja
1-2 liter vatten, 5 cm färsk gurkmeja (i skivor), 1 tsk ättika, 4-6 ägg
OBS! Färsk gurkmeja färgar av sig som tusan, akta kläderna!
Blått med rödkål
1-2 liter vatten, 2 dl strimlad rödkål, 1 tsk ättika, 4-6 ägg
Brunt med rödbeta
1-2 liter vatten, 1 stor rödbeta (delat i bitar), 1 tsk ättika, 4-6 ägg