4 sätt att färga ägg naturligt - Så enkelt är det!

Färga fina påskägg med naturliga råvaror, det är inte ett dugg svårt! Vi på köket-redaktionen använde oss av blåbär, rödkål, gurkmeja och rödbetor. Så här blev resultatet!

Det bästa av allt är att du kan använda råvaror som du redan har i kyl och frys och det blir riktigt snygga påskägg! Ju längre äggen får ligga desto starkare färg blir det. Låt bara äggen ligga kvar i kokvattnet i någon timme eller över natten. Vill du ha en ännu starkare färg kan du pensla äggen med lite olja.

Gör så här:
Koka upp vatten, en färgstark råvara och ättika i en kastrull. Lägg försiktigt ner äggen, sänk värmen så det inte stormkokar (då kan äggen spricka). Låt koka i 6-7 minuter. Ta av kastrullen från värmen och lyft upp äggen på en gång för en ljus färg eller låt äggen ligga för en mörkare och starkare nyans.

Grått med blåbär

1-2 liter vatten, 1 dl blåbär, 1 tsk ättika, 4-6 ägg

Gult med gurkmeja

1-2 liter vatten, 5 cm färsk gurkmeja (i skivor), 1 tsk ättika, 4-6 ägg

OBS! Färsk gurkmeja färgar av sig som tusan, akta kläderna!

Blått med rödkål

1-2 liter vatten, 2 dl strimlad rödkål, 1 tsk ättika, 4-6 ägg

Brunt med rödbeta

1-2 liter vatten, 1 stor rödbeta (delat i bitar), 1 tsk ättika, 4-6 ägg