Temperera choklad med Imp-metoden

Det finns flera fördelar med att temperera chokladen när du gör exempelvis praliner, dekorationer eller bakverk doppade i choklad.

Chokladen blir härligt glansig, den smälter inte vid beröring och dessutom blir den enklare att arbeta med.

Att temperera choklad kan verka jobbigt och tidskrävande, men i själva verket är det ganska enkelt och slutresultatet av det du bakar blir mycket bättre. Tänk bara på att vara noggrann med temperaturerna och att testa att chokladen har rätt temperatur när du är färdig. Det gör du genom att doppa en palett eller kniv i chokladen, stelnar den inom 2 minuter är chokladen redo att användas.

Mörk choklad
1. Hacka chokladen fint. Värm upp hälften av den över ett vattenbad och låt den bli 48-50 grader.
2. Blanda ner resterande choklad och rör tills temperaturen är 27-28 grader.
3. Avsluta med att värma upp chokladen till 31-32 grader.
4. Klar att användas!

Mjölkchoklad
1. Hacka chokladen fint. Värm upp hälften av den över ett vattenbad och låt den bli 45 grader.
2. Blanda ner resterande choklad och rör tills temperaturen är 25-26 grader.
3. Avsluta med att värma upp chokladen till 30 grader.
4. Klar att användas!

Vit choklad
1. Hacka chokladen fint. Värm upp hälften av den över ett vattenbad och låt den bli 40 grader.
2. Blanda ner resterande choklad och rör tills temperaturen är 26 grader.
3. Avsluta med att värma upp chokladen till 28-29 grader.
4. Klar att användas!

Godsaker med choklad

Fler tips!

  • Så lyckas du med äppelmos2

    Så lyckas du med äppelmos

    Här hittar du några enkla tips och vad du behöver tänka på när du gör äppelmos.
    Sponsrat innehåll
  • Chokladmousse med brownie och kolasås

    10 chokladdesserter som är svåra att motstå

    Chokladpannacotta, chokladmousse, bakelser eller dekadenta fondanter - vilken chokladkoma hamnar du helst i?
  • Saftig äppelkladdkaka

    10 äppelrecept du måste prova!

    Äppelpaj, kladdkaka, äppelkaka, smulpaj, chutney och äppelbröd. Här har vi samlat 10 recept som är oslagbart goda.
  • Mums mums rulltårta

    Kökets baktips

    Ta del av oemotståndliga recept och se & gör-filmer från tv-programmet Kökets baktips.
  • Sommarrulltårta med citron och mascarpone

    Mjuka kakor och saftiga bullar

    Vi på Köket-redaktionen har samlat 9 av våra favoritrecept på mjuka kakor och bullar.
  • Blåbärskaka med kardemummagrädde

    Baka med blåbär

    Blåbärsfika! Baka klassisk blåbärspaj, blåbärsbullar eller imponerande tårtor. Här får du tips och recept på goda bakverk med blåbär!
  • Jordgubbssaft med vanilj

    Sylta & safta

    Äppelmos, flädersaft, hallonkräm, svartvinbärsgelé, jordgubbssylt, lemon curd, björnbärsmarmelad och rabarberkompott....