Temperera choklad - smält choklad

Temperera choklad med Imp-metoden

Det finns flera fördelar med att temperera chokladen när du gör exempelvis praliner, dekorationer eller bakverk doppade i choklad.

Chokladen blir härligt glansig, den smälter inte vid beröring och dessutom blir den enklare att arbeta med.

Att temperera choklad kan verka jobbigt och tidskrävande, men i själva verket är det ganska enkelt och slutresultatet av det du bakar blir mycket bättre. Tänk bara på att vara noggrann med temperaturerna och att testa att chokladen har rätt temperatur när du är färdig. Det gör du genom att doppa en palett eller kniv i chokladen, stelnar den inom 2 minuter är chokladen redo att användas.

Mörk choklad

  1. Hacka chokladen fint. Värm upp hälften av den över ett vattenbad och låt den bli 48-50 grader.
  2. Blanda ner resterande choklad och rör tills temperaturen är 27-28 grader.
  3. Avsluta med att värma upp chokladen till 31-32 grader.
  4. Klar att användas!

Mjölkchoklad

  1. Hacka chokladen fint. Värm upp hälften av den över ett vattenbad och låt den bli 45 grader.
  2. Blanda ner resterande choklad och rör tills temperaturen är 25-26 grader.
  3. Avsluta med att värma upp chokladen till 30 grader.
  4. Klar att användas!

Vit choklad

  1. Hacka chokladen fint. Värm upp hälften av den över ett vattenbad och låt den bli 40 grader.
  2. Blanda ner resterande choklad och rör tills temperaturen är 26 grader.
  3. Avsluta med att värma upp chokladen till 28-29 grader.
  4. Klar att användas!

Godsaker med choklad

Konditorns Schwarzvaldtårta
Johan Sörberg
Betyg: 3.6 av 5 (74 röster)

Konditorns Schwarzwaldtårta

Johan Sörberg
ca 90 min
Biskvier - se & gör
Johan Sörberg
Betyg: 3.9 av 5 (965 röster)

Biskvier - se & gör

Johan Sörberg
POPULÄRT
Vaniljfudge
Ina Drakfors
POPULÄRT
Cake pops med sockerkaka och choklad ny
Köket .se kocksida
Betyg: 4.2 av 5 (64 röster)

Cake pops med sockerkaka och choklad

Köket.se
60 m
Dadelpraliner med mandel och choklad
Ernst Kirchsteiger
Betyg: 2.86 av 5 (14 röster)

Dadelpraliner med mandel och choklad

Ernst Kirchsteiger
ca 25 min
No bake cheesecakebollar
Betyg: 3.6 av 5 (35 röster)

No bake cheesecakebollar

40 min + tid i frys
Lakritskrokant
Elisabeth johansson 2
Betyg: 3 av 5 (9 röster)

Lakritskrokant

Elisabeth Johansson
POPULÄRT
Hallonskumtoppar med biskvibottnar och choklad
Roy Fares KH2024
Axels 3 sorters biskvier
Betyg: 4 av 5 (27 röster)

Axels 3 sorters biskvier

Axel Andersson
POPULÄRT
Påskpops
Mia Öhrn
Betyg: 4.4 av 5 (60 röster)

Påskpops

Mia Öhrn
Jordgubbsbiskvier med vit choklad
Betyg: 3.6 av 5 (110 röster)

Jordgubbsbiskvier med vit choklad

Christine Ericson
Cake pops med choklad och chili
Emelie Holm
Betyg: 3.17 av 5 (6 röster)

Cake pops med choklad och chili

Emelie Holm
Chokladbiskvier
Birgitta Rasmusson
Betyg: 3.7 av 5 (150 röster)

Chokladbiskvier

Birgitta Rasmusson
50 m
Grundrecept på praliner
Johan Sörberg
Betyg: 3.6 av 5 (57 röster)

Grundrecept på praliner

Johan Sörberg
2 h