Kolamarshmallows med valnötter
Kolamarshmallows med valnötter
16 ingredienser
Kolamarshmallows med hemgjorda marshmallows, valnötter och fudgekola.
Ingredienser
Marshmallows
- 6 gelatinblad
- 2,5 dl strösocker
- 1 dl vatten
- 0,25 dl glykos
- 0,5 vaniljstång, bourbonvanilj från Madagaskar
- 1 äggvita
- 1 msk florsocker
- 1 msk majsstärkelse
Fudgekola
- 100 g smör
- 2 dl vispgrädde
- 3 dl strösocker
- 0,75 dl ljus sirap
- 0,25 dl glykos
- 3-4 dl valnötter, hackade
- ca 400 g ljus choklad (mjölkchoklad)
Garnerning
- valnötter, hackade
Gör så här
- Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten och låt ligga i 5–10 minuter.
- Koka socker, vatten och glykos till 130 grader.
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Vispa upp äggvitan med de urskrapade fröna i en rostfri bunke när sockret är 120 grader.
- Häll den varma sockerlagen över vispning i ett par minuter. Ta upp gelatinet ur vattnet och smält det i en kastrull.
- Vispa ner gelatinet i marängsmeten. Sätt bunken i ett kallt vattenbad och fortsätt att vispa till ca 40 grader, tills massan är blank. Om den inte kyls ner kan den bli gryning.
- Blanda florsocker och maizena. Sikta blandningen i botten på två folieformar, 12 x 18 cm. Fördela massan och låt stå i rumstemperatur över natten.
- Smält smör i en tjockbottnad kastrull. Rör i grädde, socker, sirap och glykos. Låt koka under lock till
- 121–122 grader. Rör om då och då. Låt kolan svalna
- till rumstemperatur. Häll kolan över marshmallowsen och lägg på nötterna med jämna mellanrum
- (spara en del till garnering).
- Låt kolan stelna i rumstemperatur. Skär den sedan i bitar med en vass kniv.
- Hacka chokladen och temperera den. Doppa bitarna i chokladen med en doppgaffel. Ställ dem på ett bakplåtspapper och strö över valnötter innan chokladen stelnat.