Ägg

Ägg är mycket proteinrikt och bra för uppbyggande av hormoner och gallsyror. I till exempel GI-dieten har äggen en viktig och vital roll, på grund av sitt höga proteininnehåll.

Ägg i maten ger en stor mättnadskänsla, binder ihop kött bra (till exempel om du ska göra hamburgare eller järpar) och passar bra ihop med kokad vit fisk. Ägg är inte bara påsk, utan äts ofta i omelett, på mackor, i sallader, till frukost eller i såser eller helt enkelt stekt.

Du kan testa om ägget är färskt genom att lägga det i ett glasvatten. Färska ägg ligger kvar på botten av glaset och gamla flyter upp till ytan. Om ägget flyter upp ska du inte äta det. Om du knäcker ägget ska det vara intensiv gul färg på gulan, vitan ska vara klar, seg och tjock och lite mer utflytande längst ut i kanterna för att det ska vara färskt.

Koktider

• Löskokta 3-4 minuter
• Mjukkokta 4-5 minuter
• Hårdkokta 5-7 minuter

Kul om ägg

Aldrig äter vi så mycket ägg som under påsken. Påsken vittnar om vårens ankomst och med vårljuset börjar hönsen att värpa igen.Dessutom står ägget för pånyttfödelse, vilket är påskens centrala tema.

Att måla ägg är en gammal kristen sed, och förr var det vanligt att man gav bort målade ägg i present, ibland även med en liten inskrift på.

Lek med ägg
Äggrullning: Ta varsitt hårdkokt ägg och rulla det nerför en backe. Den som kommer längst vinner.

Äggprickning: Två personer tar varsitt ägg i handen och stöter äggtopparna mot varandra. Den som lyckas behålla sitt ägg helt vinner.

Källa: Nordiska museet

Läs mer

Populära recept med ägg