Ägg

Ägg

Ägg är mycket proteinrikt och bra för uppbyggande av hormoner och gallsyror. I till exempel GI-dieten har äggen en viktig och vital roll, på grund av sitt höga proteininnehåll.

Ägg i maten ger en stor mättnadskänsla, binder ihop kött bra (till exempel om du ska göra hamburgare eller järpar) och passar bra ihop med kokad vit fisk. Ägg är inte bara påsk, utan äts ofta i omelett, på mackor, i sallader, till frukost eller i såser eller helt enkelt stekt.

Du kan testa om ägget är färskt genom att lägga det i ett glasvatten. Färska ägg ligger kvar på botten av glaset och gamla flyter upp till ytan. Om ägget flyter upp ska du inte äta det. Om du knäcker ägget ska det vara intensiv gul färg på gulan, vitan ska vara klar, seg och tjock och lite mer utflytande längst ut i kanterna för att det ska vara färskt.

Konsistens Koktid
Löskokta 6-7 minuter
Mjukkokta 7-9 minuter
Hårdkokta 9-11 minuter

Populära recept med ägg

Senaste recepten

Äggmacka deluxe Lönneberga
Frittata med falukorv
ENKELT
Pågen Omelettmacka med rökt kalkon och grönsaker