Bbq-kycklingsallad med honungsdressing

Grillfest med Catarina König

Catarina är en av våra absolut mest älskade superkockar! Och hon är självklart en mästare på att grilla - här bjuder hon på sina godaste grillrecept och andra rätter som passar perfekt i sommarvärmen. Läs mer om Catarinas tips och trix för att lyckas vid grillen!

Vad är det viktigaste att tänka på för en nybörjare vid grillen?

Det viktigaste är att hålla rätt temperatur, varken för hög eller för låg. Du vill alltid försöka få en fin yta på köttet, men utan att bränna det. Det är inte som när du lagar kött i ugnen och bara kan lämna det där. Så om du är nybörjare: Ta ett glas rödvin, stå vid grillen och passa det du grillar!

Kolgrill eller gasolgrill, vilken är favoriten?

Kolgrill ger en väldigt speciell smak. För mig är det smak och doft av svensk sommar! Men jag har själv en jättestor gasolgrill som jag trivs med. Det är lättare att ställa in temperaturen med en gasolgrill och jag har en stekplatta bredvid som man kan steka potatis på samtidigt. Det finns för och nackdelar med båda, men smaken från en gasolgrill är inte samma som en kolgrill.

Bästa tillbehören?

Jag älskar sallader av olika slag och kan inte äta utan sås! Jag gör gärna 2–3 såser så man får en bra mix. Och jag älskar potatis i alla dess former. En fet köttbit, en bra sallad, riktig god sås och potatis!

Vad grillar du för vegetariskt?

Mycket grönsaker, jag älskar grillade grönsaker! Ost är också gott att lägga på grillen. Jag brukar foliepaketera fetaost med örter och vitlök. Det gillar jag som vegetariskt på grillen!

Kan man använda en engångsgrill?

Ha ha nja, jag har gjort det men brände upp en hel brygga på kuppen! Korv kanske går bra men annars är det bättre att ta med sig en liten rund klotgrill. Den kan du återanvända också.

Catarinas bästa grilltips!

- För att hålla koll på temperaturen ska du bygga upp med kol i mitten av grillen, tänd på och få fram en fin glöd. Grilla först köttet i mitten ovanpå glöden så det får en fin yta och dra sen av det till sidan så det inte bränns. Var försiktig med marinaden.

- Ha inte på för mycket på köttet för det kan droppa ner olja och börja brinna. Med en för söt glaze eller grillolja kan sockret brännas så köttet får
en besk smak. Jag tycker att en marinad ibland kan förstöra en fin köttbit. Har du köpt en riktigt bra oxfilé ska det bara vara salt och peppar. Fläskfiléer och kotletter kan du däremot marinera.

Catarinas grillade

Catarinas härliga sommarmat