Smördegsflarn med lax, potatis och citronkräm

POPULÄRT
Smördegsflarn med lax, potatis och citronkräm
Foto: TV4
Catarina König
Catarina König

Smördegsflarn med lax, potatis och citronkräm

50

14 ingredienser

30 min

Frasigt smördegsflarn med citronkräm, färskpotatis och varmrökt lax som du gör på nästan ingen tid alls. Toppa med rom för extra lyx.  God att servera varm, ljummen eller till och med kall. Perfekt som picknickmat eller på buffén. Tips! Salladslöken går fint att byta mot picklad rödlök.

läs mer
Sponsrat
Epoq förvaring skafferi

Ordning och reda i skafferiet

Vissa köksskåp är det kaos i! Här får du smarta tips hur då får ordning i skåp och skafferi!

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • 1 smördeg, kyld på rulle (à 250 g)
  • 1 ägg
  • 0,5 dl crème fraîche, 32 %
  • 2 dl riven ost, smakrik
  • 400 g färskpotatis, kokt och kall
  • 200-250 g varmrökt lax
  • 75 g rom (röd stenbitsrom, löjrom eller forellrom)

Citronkräm

  • 2 dl crème fraîche
  • 1 citron (rivet skal)
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Topping

  • salladslök, finstrimlad
  • ärtskott
  • dillvippa

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rulla ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper
  3. Vik in kanterna 0,5 cm och tryck till med en gaffel.
  4. Vispa upp ett ägg och pensla kanterna.
  5. Bred ut ett tunt lager crème fraiche på smördegen och strö ut den rivna osten.
  6. Skär den kokta potatisen i skivor och lägg på smördegen. Sätt in i ugnen i ca 15-20 minuter tills smördegen är bakad och gyllene.
  7. Vänd ihop crème fraiche med finrivet citronskal. Smaka av med salt och peppar.
  8. Ta ut flarnet ur ugnen och låt det svalna något. Toppa sedan med varmrökt lax, citronkräm, rom, fint strimlad salladslök, dill och ärtskott.