Smördegsflarn med lax, potatis och citronkräm
Smördegsflarn med lax, potatis och citronkräm
14 ingredienser
30 min
Frasigt smördegsflarn med citronkräm, färskpotatis och varmrökt lax som du gör på nästan ingen tid alls. Toppa med rom för extra lyx. God att servera varm, ljummen eller till och med kall. Perfekt som picknickmat eller på buffén. Tips! Salladslöken går fint att byta mot picklad rödlök.
Se Catarina König laga receptet

Ingredienser
- 1 smördeg, kyld på rulle (à 250 g)
- 1 ägg
- 0,5 dl crème fraîche, 32 %
- 2 dl riven ost, smakrik
- 400 g färskpotatis, kokt och kall
- 200-250 g varmrökt lax
- 75 g rom (röd stenbitsrom, löjrom eller forellrom)
Citronkräm
- 2 dl crème fraîche
- 1 citron (rivet skal)
- salt
- svartpeppar, nymalen
Topping
- salladslök, finstrimlad
- ärtskott
- dillvippa
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Rulla ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper
- Vik in kanterna 0,5 cm och tryck till med en gaffel.
- Vispa upp ett ägg och pensla kanterna.
- Bred ut ett tunt lager crème fraiche på smördegen och strö ut den rivna osten.
- Skär den kokta potatisen i skivor och lägg på smördegen. Sätt in i ugnen i ca 15-20 minuter tills smördegen är bakad och gyllene.
- Vänd ihop crème fraiche med finrivet citronskal. Smaka av med salt och peppar.
- Ta ut flarnet ur ugnen och låt det svalna något. Toppa sedan med varmrökt lax, citronkräm, rom, fint strimlad salladslök, dill och ärtskott.