Grillad pluma med mojo rojo och saltkokt potatis

koket.se
Grillad pluma med mojo rojo och saltkokt potatis
Foto: TV4
Catarina König
Catarina König

Grillad pluma med mojo rojo och saltkokt potatis

23 ingredienser

45 min + ev 1 h för marinering

En grillmiddag med smaker från soliga Spanien i form av saltkokt potatis med röd sås och grillad pluma. Pluma är en detalj från grisens framsida som passar utmärkt att lägga på grillen.

Ingredienser

portioner
  • 800 g pluma
  • 0,5 dl rapsolja
  • 0,5 tsk vitlökspulver
  • 0,5 tsk hel kummin
  • 0,5 tsk rosépeppar
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 0,5-1 tsk mejram
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk oregano
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Papas arrugadas - saltkokt potatis

  • 800 g delikatesspotatis
  • 2-3 dl grovt salt

Mojo rojo

  • 4 skivor formfranska
  • 4 klyftor vitlök
  • 0,5-1 röd paprika
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk paprikapulver
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 1,5 dl rapsolja
  • 0,5-1 dl vatten, kokhett
  • salt

Gör så här

  1. Grillad pluma
    Stöt alla torra kryddor i en mortel.
  2. Blanda ihop med rapsoljan. Salta och peppra.
  3. Gnid in pluman med marinaden. Låt gärna marinera 1 timme i kylen.
  4. Grilla pluman på grillen tills innertemperaturen är 68 grader. Låt vila 8-10 minuter innan du skär upp den.
  5. Papas arrugadas - saltkokt potatis
    Koka potatisen i vatten och salt ca 15 minuter tills potatisen är klar. Häll sedan av vattnet och se hur potatisen blir vit och lite skrynklig.
  6. Mojo rojo
    Skär bort kanterna från formbrödet. Lägg inkråmet i en mixer.
  7. Skala och skär vitlöksklyftorna i mindre bitar. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar.
  8. Lägg vitlök och paprika i mixern. Tillsätt vinäger, paprikapulver, malen spiskummin och cayennepeppar. Pulsa och tillsätt oljan successivt.
  9. Gå till sist i med kokhett vatten och låt mixern arbeta till du får en fin konsistens.
  10. Servera den grillade pluman med saltkokt potatis och mojo rojo.