Ryggbiff med rostad spetskål och sesammajonnäs

POPULÄRT
Ryggbiff med rostad spetskål och sesammajonnäs
Foto: TV4
Catarina König
Catarina König

Ryggbiff med rostad spetskål och sesammajonnäs

12

17 ingredienser

40 min

En riktig helgrätt med stekt ryggbiff serverad med rostad spetskål och en smakrik soja- och sesammajonnäs. 

Ingredienser

portioner4
  • 800 g ryggbiff, i skivor (gärna hängmörad med el utan kappa)
  • rapsolja
  • smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 kvistar färsk timjan
  • salt
  • svartpeppar

Rostad spetskål

  • 1 spetskål (à ca 800 g)
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Sesam- och sojamajonnäs

  • 1-1,5 dl majonnäs
  • 1-1,5 tsk japansk soja
  • 2 tsk sesamolja

Topping

  • 0,5 msk sesamfrön, rostade
  • färsk koriander
  • ev limeklyfta

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Skär spetskålen i klyftor. Lägg dem i en ugnssäker form. Ringla över olivolja. Salta och peppra, Tillaga i ugnen 15-25 minuter beroende på storlek.
  3. Rör ihop majonnäs med sesamolja och soja. Smaka av. Lägg gärna i en spritspåse.
  4. Salta och peppra köttet. Grilla på grillen eller stek i stekpanna på båda sidor till innertempen är 53-54 grader. Steker du i stekpanna så stek i smör och rapsolja. Under stekningen tillsätter du en krossad vitlöksklyfta och lite färsk timjan att ösa köttbiten med. Låt köttet vila 3-4 minuter innan det skärs upp.
  5. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna på medelhög värme tills gyllene.
  6. Ta ut spetskålen när den fått fin färg. Spritsa eller ringla sesam- och sojamajonnäs över och toppa med rostade sesamfrön.
  7. Skär köttet i cm-tjocka skivor. Lägg upp snyggt på en tallrik. Lägg den rostade spetskålen intill och toppa med koriander och ev limeklyfta!