Stekt lax med dill- och pepparrotsslungad potatis och romsås
Stekt lax med dill- och pepparrotsslungad potatis och romsås
15 ingredienser
30 min
Underbart god bjudmiddag som är riktigt enkel att laga. Perfekt stekt lax serveras med ljummen potatis vänd i smält smör, dill och färskriven pepparrot samt en kall romsås.
Se Catarina König laga receptet

Ingredienser
- 600 g laxfilé
- salt
- smör, till stekning (eller olja)
Dill- och pepparrotsslungad potatis
- 900 g delikatesspotatis
- 50 g smör, smält
- 1 msk färsk dill, finhackad
- 1 msk färsk pepparrot, riven
- salt
Romsås
- 3 dl crème fraîche
- 2 msk gräslök, finskuren
- 0,5 rödlök, finhackad
- 1 burk röd stenbitsrom
- 0,5 citron, zest + lite saft
- svartpeppar, nymalen
- salt
Gör så här
- Koka potatisen i saltat vatten.
- Blanda ihop alla ingredienser till romsåsen och låt stå i kylskåpet fram till servering.
- Hetta upp en stekpanna med smör/olja och stek laxfiléerna med skinnsidan nedåt tills innertemperaturen är 50 grader.
- Smält smöret till potatisen i en kastrull. Lägg i den kokta potatisen, dill och pepparrot. Vänd runt och smaka av med salt.
Servering
- Dra bort skinnet från laxen och lägg på en tallrik. Lägg potatisen intill och skeda på den goda romsåsen. Dekorera med färsk dill.