Äntligen är våren här!

Äntligen är våren här!

Våren är här och det betyder att det är dags för goda vårprimörer. Passa på att frossa i nässlor, isbergssallad, rabarber, sparris och spenat när de smakar som allra godast.

Nässlor används till nässelsoppa men också i pannkakor, paj, våfflor, omeletter, risotto, pesto, i bröd och te. Bladen kan förvällas eller torkas men kan även finhackas och ätas råa. Skölj nässlorna i mycket vatten innan tillagningen, eftersom smuts kan dölja sig i bladen. Förvällda nässlor går bra att frysa. Färska nässlor bör förvaras i en plastpåse i kylskåpet.

Isbergssallad används som grund i många typer av sallader och är en av de vanligaste och billigaste salladssorterna på våra middagsbord. Lägg gärna salladen i kallt vatten om du inte vill att den ska se hängig ut, då håller den sig längre.

Rabarber har en frisk och syrlig smak. Ibland brukar man tillsätta socker för att balansera syrligheten. Skölj rabarberstängerna innan användningen och skär dem i centimeterstora bitar. Ytterst på stängerna finns grövre trådar - skala bort det yttersta skiktet med en kniv. Om du förvarar rabarberstjälkar i plast i kylskåpet håller de sig i en vecka, men de går även bra att frysa - smidigast är att skära dem i bitar och förpacka i portionspåsar.

Sparris finns i två sorter: vit och grön. Vit sparris växer under jord och skördas när toppskottet syns. Grön sparris växer ovanför jorden och skördas när den nått lagom längd. Den vita sparrisen kokas oftast. Den gröna kan kokas, stekas eller grillas. Färsk sparris förvaras kallt i kylskåpstemperatur. Hållbarheten är kort, ett par dagar i rumstemperatur och en vecka i kylskåp, men sparris går även att frysa. Den nedre delen av den gröna sparrisen är träig. Bryt av några centimeter av foten, där den knäcks naturligt, innan sparrisen ska tillagas.

Spenat passar i alla rätter där varma grönsaker brukar användas. Spenaten är ibland stuvad men kan lika gärna ätas som den är i en sallad. Bladen är goda som smörslungade i grytor och wokrätter. Unga, späda spenatblad brukar gå under benämningen babyspenat. Färsk spenat tappar mycket vatten när den tillagas. Fryst spenat är oftast redan förvälld och tappar inte lika mycket vatten.

När är det säsong?

Nässlor: april-maj
Isbergssallad: april-september
Rabarber: april-augusti
Sparris: maj-juni
Spenat: maj-augusti

Nässlor

Med isbergssallad

Rabarber

Sparris

Spenat