Havskräfta med krispig jordärtskocka, ingefärsmajonnäs och dillvinägrett

Havskräfta med krispig jordärtskocka, ingefärsmajonnäs och dillvinägrett
Foto: TV4
Thomas Sjögren Kockarnas kamp 2018
Thomas Sjögren Kockarnas kamp 2018

Havskräfta med krispig jordärtskocka, ingefärsmajonnäs och dillvinägrett

14 ingredienser

1 h

Lyxig förrätt med en tartar på havskräfta serverad med chips på jordärtskocka och en hemslagen majonnäs med ingefära och lime. 

Sommelier Maya Samuelssons dryckestips: Champagne Pierre Peters Blanc de Blancs, Frankrike, nr: 7350.  Sherry Manzanilla Pasada Pastoria, Spanien, nr: 99705.

Ingredienser

portioner

Havskräfta

  • 10 havskräftor, burfångade
  • 1 limefrukt

Krispig jordärtskocka

  • 4 jordärtskockor
  • 1 l matolja, till fritering

Ingefärsmajonnäs

  • 1 ägg
  • 100 g ingefära
  • 1 tsk senap
  • 1 limefrukt
  • 3 dl matolja

Dillvinägrett

  • 1 kruka dill
  • 100 g spenat
  • 3 dl matolja
  • 1 limefrukt
  • 2 dl äppelmust

Gör så här

  1. Skala havskräftorna. Hacka dem därefter. Finriv skalet från limen.
  2. Hyvla jordärtskockorna tunt med hjälp av en mandolin. Skölj dem i kallt vatten. Torka av jordärtskockorna och fritera dem i 160 grader varm olja tills de är gyllenbruna.
  3. Riv ingefäran och pressa ut all juice i en bunke och släng det övriga rivet. Lägg ägg, senap, limejuice, limeskal, salt och ingefärsjuice i en matberedare och mixa. Montera ner oljan i en tunn stråle till lagom konsistens. Häll upp majonnäsen i en spritspåse.
  4. Värm oljan till 60 grader. Mixa dill, spenat och olja i en mixer ca 5 minuter så den är helt grön. Sila oljan och kyl ner den.
  5. Pressa limen och blanda med äppelmusten. Slå på oljan och smaka av med salt.
  6. Blanda upp den hackade havskräftan med olja, limeskal och salt. Lägg på en tallrik och toppa med majonnäs, jordärtskockschips och avsluta med dillvinägretten. Servera gärna på tallrikar som har varit i frysen.