Sommarpaj med broccoli och sparris

61 röster
45 min
4

Frasig sommarpaj med smaker av gröna grönsaker och vällagrad ost. En perfekt rätt att servera på buffébordet eller att ta med på picknicken!

Visa mer
45 min
4
4 portioner

Du behöver

Pajdeg

  • 5 dl fullkornsmjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 dl vatten

Fyllning

  • 200 g broccoli
  • 100 g sparris
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 purjolök, den vita delen
  • 25 g smör
  • 1 msk olivolja
  • 200 g ost, riven

Äggstanning

  • 3 dl grädde
  • 2 ägg
  • 2 tsk örtsalt (eller vanlig salt)
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 krm muskotnöt
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°
  2. Pajdeg
    Blanda alla ingredienserna i en bunke. Tillsätt eventuellt mer vatten om degen känns för torr. Degen skall känns smidig och inte smulig och torr.
  3. Kavla ut pajdegen och lägg i formen eller tryck ut degen i pajformen direkt. Ställ svalt ca 10 minuter.
  4. Fyllning
    Skär broccolin i buketter och skiva stammen tunt. Bryt sparrisen i bitar och strimla purjolöken.
  5. Smält smör tillsammans med olivolja i en stekpanna, riv i vitlöken och fräs nån minut.
  6. Blanda i sparrisen, broccoli och purjolöken, stek på medelvärme tills de mjuknar och får lite färg, ca 5 min.

  7. Äggstanning
    Blanda alla ingredienser till äggstanningen i en bunke och vispa lätt för hand.

  8. Lägg i det steka grönsakerna i pajskalet, strö över riven ost och avsluta med att hälla över äggstanningen.
  9. Grädda mitt i ugnen ca 20-30 min.
  10. Matsortera dina äggskal till återvinning och njut av din paj!
6 juli 2019

Laddar fler recept...