• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Sommarpaj med broccoli och sparris

Sommarpaj med broccoli och sparris
Foto: TV4
Zeina Mourtada
Zeina Mourtada

Sommarpaj med broccoli och sparris

79

10 steg att laga

16 ingredienser

45 min

Frasig sommarpaj med smaker av gröna grönsaker och vällagrad ost. En perfekt rätt att servera på buffébordet eller att ta med på picknicken!

läs mer
Kökets kurser
Promoruta Zeina hummus

Upptäck Mellanösterns smaker! Gå Zeinas onlinekurs.
Läs mer & se trailer >>

Ingredienser

portioner4 portioner

pajdeg

  • 5 dl fullkornsmjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 dl vatten

Fyllning

  • 200 g broccoli
  • 100 g sparris
  • 2 klyfta vitlök
  • 0,5 purjolök (det vita)
  • 25 g smör
  • 1 msk olivolja
  • 200 g ost, riven

Äggstanning

  • 3 dl grädde
  • 2 ägg
  • 2 tsk örtsalt (eller vanlig salt)
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 krm muskot

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°
  2. Pajdeg
    Blanda alla ingredienserna i en bunke. Tillsätt eventuellt mer vatten om degen känns för torr. Degen skall känns smidig och inte smulig och torr.
  3. Kavla ut pajdegen och lägg i formen eller tryck ut degen i pajformen direkt. Ställ svalt ca 10 minuter.
  4. Fyllning
    Skär broccolin i buketter och skiva stammen tunt. Bryt sparrisen i bitar och strimla purjolöken.
  5. Smält smör tillsammans med olivolja i en stekpanna, riv i vitlöken och fräs nån minut.
  6. Blanda i sparrisen, broccoli och purjolöken, stek på medelvärme tills de mjuknar och får lite färg, ca 5 min.

  7. Äggstanning
    Blanda alla ingredienser till äggstanningen i en bunke och vispa lätt för hand.

  8. Lägg i det steka grönsakerna i pajskalet, strö över riven ost och avsluta med att hälla över äggstanningen.
  9. Grädda mitt i ugnen ca 20-30 min.
  10. Matsortera dina äggskal till återvinning och njut av din paj!