Ugnsstekt lamm med jordärtskockspuré och rostade tomater

koket.se
Ugnsstekt lamm med jordärtskockspuré och rostade tomater
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Ugnsstekt lamm med jordärtskockspuré och rostade tomater

19 ingredienser

1 h

Ett lättlagat festrecept på lamm som passar riktigt bra att bjuda på. Till serveras en gudomligt god jordärtskockspuré och en knalligt grön olja på rosmarin. 

Tips! Använd gärna lammrygg med fettkappan kvar, den ger massor av smak. Det blir en stor sats rosmarinolja, det som blir över går bra att frysa in.

Se Tom Sjöstedt laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Lamm

  • 800 g lammrygg med kappa (lammytterfilé)
  • 2 klyftor vitlök, krossade
  • 0,5 kruka rosmarin
  • olja
  • smör
  • salt
  • peppar

Jordärtskockspuré

  • 800 g jordärtskocka
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 100 g parmesanost, nyriven

Ugnsbakade tomater

  • 400 g små tomater (i olika färger)

Rosmarinolja

  • 0,5 kruka rosmarin
  • 1 klyfta vitlök, skalad
  • 100 g babyspenat
  • 4 dl matolja
  • 1 msk salt

Garnering

  • krasse

Gör så här

Lamm

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Skär snitt i fettkappan. Salta och peppra lammet. Bryn stenhårt på kappsidan först i en stekpanna med olja i. Tillsätt smör, vitlök, rosmarinkvistar och bryn vidare på andra sidan. Ös köttet. Lägg i en ugnssäker form.
  3. Dela tomaterna. Blanda dem med salt och olivolja. Lägg dem i en ugnssäker form. Tillaga tomaterna och lammet i ugnen ca 20 minuter. Lammets innertemperatur ska vara 54-58 grader. Låt köttet vila 5-10 minuter före servering.

Jordärtskockspuré

  1. Skala jordärtskockorna. Koka dem mjuka i mjölk och grädde. Sila bort vätskan och mixa till en slät puré. Rör ner smör och riven parmesanost. Smaka av med salt.

Rostade tomater

  1. Sätt ugnen på 125 grader.

Rosmarinolja

  1. Plocka bladen från rosmarinstjälkarna. Släng stjälkarna. Lägg barren med resten av ingredienserna i en blender och mixa till oljan är varm, ca 65-70 grader. Sila genom en finmaskig nätsil eller allra helst genom ett kaffefilter.
  2. Skär lammet i bitar och servera tillsammans med puré och rostade tomater. Ringla över lite rosmarinolja och garnera med krasse.