Semlor

9 röster
3h 10 min
Semlor
Foto: TV4

Semlan är nog Sveriges mest älskade bakelse. Traditionellt äter man semlan i en djup tallrik med varm mjölk med en gnutta salt för att bryta mot sötman.

Bittermandelns bittra smak kommer från ämnet amygdalin, ett ämne som i större mängd är giftigt. Livsmedelsverket beräknar att 8-10 mandlar kan vara dödligt för ett barn, och cirka 60 stycken för en vuxen. Bittermandeln äts inte naturell, utan som krydda i olika desserter, exempelvis semlor. Omvandling i antal kärnor (cirkamängd):
65 g = 1 dl
100 g = 1,55 dl
Källa: recepthjälpen.se och meny.se

Visa mer
3h 10 min

Du behöver

  • 500 g mjölk
  • 1150 g vetemjöl
  • 200 g socker
  • 200 g osaltat smör
  • 75 g jäst
  • 10 g salt
  • 15 g malen kardemumma
  • 1 st ägg

Mandelmassa:

  • 150 g skållad mandel
  • 150 g strösocker
  • 1 st skalad, finriven bittermandel

Tillbehör:

  • grädde
  • florsocker

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull och rör i mjölk och kardemumma. Låt blandningen svalna till 37 grader och häll i en bunke eller matberedare. Smula ner jästen och låt den lösas upp.
  2. Tillsätt mjöl, socker, salt och ägg och blanda i 10 minuter. Låt degen därefter jäsa i bunken under en bakduk i en timme.
  3. Dela upp degen i bullar på cirka 60 gram och rundriv. Låt vila i 20 minuter.
  4. Placera bullarna på bakplåtar och platta ut lite. Låt sedan jäsa under plast i cirka 1.5 timme till. Sätt ugnen i slutet av jästiden på 230 grader.
  5. Baka bullarna i varm ugn i 10 minuter, tills de fått färg.
  6. Mixa mandeln, strösockret och bittermandeln till mandelmassa. Vispa grädden.
  7. När bullarna är klara, klipp ett triangellock med sax. Lägg i mandelmassa och vispad grädde och pudra på florsocker med en tesil.
15 februari 2010

laddar fler recept

laddar

laddar recept

laddar

laddar recept

laddar

laddar recept

laddar

laddar recept

Laddar fler recept