Vegansk semla

POPULÄRT
Vegansk semla
Foto: Tv4
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Vegansk semla

21 ingredienser

1 h 30 m

”Semlor är till för alla! Eftersom min fru är vegan så ville jag verkligen kunna ge henne en vegansk semla som var minst lika bra som de andra. Här får ni även ett underbart recept på en vispad kokosgrädde och en vegansk semmelbulle som får även de bästa bagarna att klia sig i huvudet och bli överraskade. Njut och kom ihåg, semlor är till för alla!” /Alexander Pelli

Ingredienser

portioner stycken

Redning

  • 25 g vetemjöl (eko) [3 msk]
  • 150 g vatten [1,5 dl]

Fördeg

  • 125 g fullkornsdinkelmjöl (eko) [2,1 dl]
  • 80 g vatten [0,8 dl]
  • 15 g jäst (eko)

Bortgörning

  • 375 g vetemjöl (eko) [6,25 dl]
  • 90 g strösocker (eko) [1 dl]
  • 115 g kokosgrädde, bara fettet (eko) [1,2 dl]
  • 12 g kardemummakärnor, stött [1,1 msk]
  • 6 g salt [1 tsk]

Fyllning

  • 220 g sötmandel, rostade (eko) [3,4 dl]
  • 250 g strösocker (eko) [2,8 dl]
  • 40 g havtorn (eko) [4,5 msk]
  • 2-3 g salt (efter smak) [1,5-2,5 krm]
  • 30-50 g vatten (använd utefter önskad konsistens) [0,3-0,5 dl]

Vispad kokosgrädde

  • 800 g kokosgrädde (20-30 % fett, eko) [8 dl]
  • 2,5 tsk äppelcidervinäger (eko)
  • 1-2 krm vaniljpulver (eko)
  • 40 g florsocker [0,7 dl]

Montering

  • 65 g rostade mandlar (eko) [1 dl]
  • florsocker (eko)

Gör så här

Redning

  1. Sjud upp mjölet och vattnet till redningen tills den känns tjock och krämig, tänk likt ett krämigt potatismos. Lägg upp på en tallrik och låt svalna i kylen.

Fördeg

  1. Tillsätt allt till fördegen och låt jäsa i 30 minuter.

Bortgörning

  1. Tillsätt resterande ingredienser till fördegn och blanda långsamt i ca 14-17 minuter.
  2. Dela sedan upp degen i 14 lika stora bitar, ca 70 g styck. Låt jäsa övertäckta i 45-90 minuter beroende på hur varmt det är.
  3. Sätt på ugnen på 230 grader under och övervärme utan fläkt. Baka i ca 5-7 minuter, täck sedan över bullarna med en handduk direkt efter ugnen.

Fyllning

  1. Rosta mandlarna i ugnen på 175 grader i ca 10-20 minuter, vänd runt i mandlarna lite då och då. För att se om mandlarna är färdiga tar du en mandel och bryter den i hälften, har nöten en beige/ljusbrun färg genom hela insidan är den klar. Mer färg betyder mer smak.
  2. När mandlarna är rostade kokar du upp mandeln i vatten, häll av allt vatten och koka upp på nytt. Låt koka i 5 minuter.
  3. Innan mandlarna mixas är det valfritt att skala dem eller inte. Skalet ger en mustigare smak samt ett inslag av bitterhet, en vuxen fyllning kan man säga!
  4. Tillsätt allt utom vattnet i en matberedare och mixa slätt, tar ca 2-4 minuter beroende på matberedare, sockret ska ha smält. Tänk på att låta din maskin vila om det behövs, min egna matberedare mixar jag endast 1-2 minuter åt gången med.
  5. Tillsätt sedan vatten utefter önskad konsistens, fyllningen ska vara len.

Vispad kokosgrädde

  1. Ställ kokosgrädden i kylen och låt stå minst 4 timmar, helst längre. Om du använder en kokosgrädde med 20 % fett så använd endast det tjocka översta lagret och inte vätskan, du kan då behöva 3 burkar.
  2. Tillsätt alla ingredienser i en skål och vispa fluffigt, vispa gärna de sista varven för hand för att få den perfekt. Har den börjat bli grynig är den vispad för mycket. Låt grädden stå övertäckt i kylen tills den ska används.

Montering

  1. Rosta mandel på 175 grader i ca 15-25 minuter, vänd runt lite i mandlarna då och då. Hacka sedan upp dina mandlar grovt.
  2. Klipp eller skär din semla så du får dig ett lock och en botten, se gärna till att du har en fördjupning i semlan där din mandelfyllning kan spritsas.
  3. Fyll först med din mandelfyllning, sedan dina hackade mandlar och till sist din fluffiga grädde med ett lock på toppen. Avsluta med florsocker och njut!