Prinsess-semla

POPULÄRT
Prinsess-semla
Foto: Camilla Hamid
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Prinsess-semla

16 ingredienser

Den finaste semlan är utan tvekan prinsess-semlan! Bloggaren Camilla har gjort en fantastiskt god och fin variant.

Fler av Camillas goda recept hittar du på hennes blogg My kitchen stories, kika gärna in där!

Tips! Att kavla ut marsipanen kan bli en klibbig historia men pudrar du mycket lätt med maizena på arbetsytan och lite på kaveln så går det finfint. Använder du florsocker så blir det bara ännu klibbigare.

Ingredienser

portioner stycken
  • 75 g smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 tsk kardemummakärnor, stötta
  • 0,5 krm salt
  • 7,5 dl vetemjöl

Pensling

  • 1 ägg
  • vatten (en skvätt)

Sockerlag

  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl strösocker

Fyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 2 msk mjölk
  • 2 dl jordgubbssylt
  • 300 g marsipan
  • 5 dl vispgrädde, hårt vispad

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt vätskan. Blanda tills jästen lösts upp.
  3. Tillsätt strösocker, kardemumma och hälften av mjölet.
  4. Blanda ihop och tillsätt sedan saltet och mjöl under tiden som du fortsätter knåda tills du får en blank och smidig deg. Den får gärna vara lite kladdig.
  5. Dela upp degen i 15 delar (ca 52 g på varje). Forma till bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper (ha ordentligt mellanrum mellan varje bulle, hellre ta en plåt extra ifall inte alla får plats på en). Låt bullarna jäsa under bakduk i 1,5 h.
  6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och lite vatten och grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 10 minuter. För extra saftiga bullar penslar jag dem med sockerlag precis när de kommit ut ur ugnen. (Gör en sockerlag genom att koka ihop vatten och socker.)
  7. Låt bullarna svalna helt innan du täcker och fyller dem.
  8. För att få till ett prinsess-stuk på semlan börjar du med att skära av ett tunt lock och gröpa ut lite av bullen.
  9. Blanda mandelmassan med mjölk. Fyll varje bulle med mandelmassa och lite jordgubbssylt.
  10. Kavla ut marsipanen tunt och stansa ut två rundlar per semla, en som är ca 4 cm bredare i diameter än den delen av bullen som fylld, och en som är precis lika bred som locket.
  11. Bre på lite vispgrädde på bullen och locket och täck med marsipanen. Se till att släta ut noga med fingrarna för att få en snygg finish!
  12. Spritsa sedan på vispgrädde och lägg på locket. Kan avnjutas direkt!