Lakritssemlor

Foto: Joel Wåreus
Lakritssemlor
14 ingredienser
Ingredienser
Fördeg (40 bullar)
- 500 g mjölk [5 dl]
- 60 g jäst
- 500 g vetemjöl [8 dl]
Bortgörning
- 600 g vetemjöl [10 dl]
- 200 g smör
- 200 g strösocker [ca 2 dl]
- 12 g malen kardemumma [1 msk]
- 6 g salt [1 tsk]
- 1 ägg
Lakritsmassa (räcker till 10 semlor)
- 300 g mandelmassa
- 40 g lakritspasta
- 40 g vatten
Montering
- grädde, vispad
- florsocker
- lakritsgranulat
Gör så här
Fördeg
- Blanda alla ingredienser och låt stå i en halvtimme.
Bortgöring
- Blanda ihop smör och socker, blanda därefter i resten av ingredienserna plus fördegen. Tillsätt svart livsmedelsfärg eller kol i vetedegen så att degen blir ordentligt mörk. Kör degen ca 10-20 minuter i en degblandare, se till att degen arbetas ordentligt så den blir elastisk.
- Dela upp degen i småbitar (à ca 60 g) och rulla dem runda. Låt bullarna jäsa i varmt fuktigt utrymme. Baka sedan av dem i 200 grader (varmluft) i ca 8-10 min, beroende på ugn, tills bullarna har fått en gyllenbrun färg.
Lakritsfyllning
- Blanda vatten och lakritspasta med mandelmassan. Tillsätt bara lite vätska åt gången i början så det inte bildas klumpar.
Montering
- Skär itu bulle vågrätt. Spritsa lakritsmassa på den undre delen av bullen och därefter grädde med krusig tyll. Lägg på locket och pudra lakritssemlan med florsocker och lite lakritsgranulat.