Semla vin

Semla + vin = sant?

Nja... semla och vin låter väl högst tveksamt? Men jo det är faktiskt helt sant, välj rätt vin och du kommer få till en fullträff i smakkombinationer! Sommelier Daniella Lundh Egenäs från Vinkompassen berättar mer!


Semla med ett glas vin låter konstigt – går det ens att kombinera?

– Jo men det är klart att man kan ha vin i glaset till en semla, men för bästa upplevelse bör det vara ett sött vin. Ett vanligt torrt vin är inte gott till semlan, då kommer vinet upplevas bittert. 

Semla och sauternes är en riktig superkombo som man nog skulle kunna kalla för en klassiker!

Vad ska man tänka på när man vill kombinera en söt efterrätt med ett vin?

– För att få en riktig fullträff och smakexplosioner i munnen när man kombinerar dryck med desserter bör man ha som grund att drycken alltid ska vara sötare än det du har på tallriken. Av just anledningen att vinet annars kan upplevas surt och bittert.

Daniellas tre tips på goda semmelviner!

  1. Castelnau de Suduiraut 2013, nr 3690, 170 kr
    Ordentlig sötma med smak av honung, saffran, aprikosmarmelad och marsipan. Som hand i handske med semlans mandelmassa.

  2. Trosa Punsch, nr 552, 220 kr
    Varför inte dricka en svensk klassiker till semlan? Punschen funkar inte bara till ärtsoppan utan även väl kyld som avec. Kaffe, punsch och semla? Ja tack! Testa också att ha punsch i mandelmassan, riktigt gott.

  3. Gérard Bertrand Rivesaltes Ambré 1985, nr 8381, 130 kr
    Ett vin från 1985, som finns att få tag på i butik? Ja, du läste rätt. Vill du ha något sött men med en mogen karaktär och komplexa smaker har du hittat rätt. Här möts du av knäckiga toner i glaset som lyfter semlan till nya höjder.