Semmelmunkar

semmlemunknar
Foto: Simona Muntean
Simona Muntean
Simona Muntean

Semmelmunkar

13 ingredienser

30 min

Semla 2.0 med munk som "bulle" samt mandelmassa och grädde som fyllning. Ett måste till årets semmelsäsong!

Ingredienser

portioner

Munk

  • 0,75 dl lätt crème fraiche
  • 1 ägg (litet)
  • 0,33 dl rapsolja
  • 0,66 dl strösocker
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 1,25 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 1 krm salt
  • 0,5 tsk kardemummakärnor, stötta

Fyllning och garnering

  • 75 g mandelmassa, finriven
  • 0,5-1 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • florsocker

Gör så här

Munkar

  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Olja och mjöla en munkplåt. Ställ åt sidan.
  2. Vispa lätt crème fraiche, ägg, olja, strösocker och vanilj.
  3. Tillsätt vetemjöl, bikarbonat, salt samt stött kardemumma och vispa till en jämn smet.
  4. Fördela smeten i formarna i plåten (6 stycken). Grädda i mitten av ugnen i 10–15 tills de får fin färg.
  5. Låt stå ca 2–3 minuter i formarna. Vänd på galler och låt munkarna svalna under kökshandduk.

Fyllning

  1. Rör ihop mandelmassan med mjölk, lite i taget till en krämig bredbar konsistens.
  2. Vispa grädden till medelhårda toppar.
  3. Dela munkarna på mitten, bred på mandelmassa och spritsa eller toppa med grädde på ena halvan. Sätt över den andra halvan.
  4. Sikta över florsocker innan servering. Förvaras i kylskåp i lufttätt låda eller burk med lock.