Klassisk semla -Tea Malmegårds recept

15 röster
3-4 h
12 stycken

Hembakad semla med fördeg och hemgjord mandelmassa blir den bästa semlan! Följ Tea Malmegårds recept och ditt semmelbak kommer bli riktigt lyckat, enkelt och gott. 

Visa mer
3-4 h
12 stycken

Du behöver

Fördeg

  • 300 g mjölk, rumstemperatur
  • 25 g jäst
  • 10 g kardemumm, grovmalen
  • 90 g strösocker
  • 240 g vetemjöl

Tillsätt i fördegen

  • 90 g smör, rumstempererat
  • 3 g salt
  • 300 g vetemjöl

Äggwash

  • 1 ägg (55 g)
  • 2 msk vatten (30 g)

Mandelmassa

  • 200 g sötmandlar, blötlagda
  • 150 g råsocker
  • 0,5 krm salt
  • 3 bittermandlar
  • 30 g saltrostade mandlar, hackade

Montering

  • 300 g vispgrädde, 40% (3 dl)
  • florsocker, till att pudra semlan med
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Fördeg
    Blanda mjölk, jäst, kardemumma, strösocker och vetemjöl i en bunke. Vispa till en slät smet för hand eller med maskin.
  2. Låt degen ligga kvar med en duk över och vila i 30 minuter.
  3. Tillsätt i fördegen
    Blanda i de resterande ingredienserna och kör på medelhög hastighet tills degen börjar kännas glansig och elastisk.
  4. Förbered två plåtar med bakplåtspapper.
  5. Väg upp bitar à 80 g. Rulla dem till runda bullar.
  6. Fördela 6 stycken bullar på varje plåt med ordentligt mellanrum. Jäs under kökshandduk i ca 2 timmar.
  7. Sätt ugnen på 190 grader i varmluftsugn (eller 200 grader på över- och undervärme.)
  8. Äggwash
    Vispa ihop ägg och vatten.
  9. Pensla alla bullar med äggvispet. Grädda en plåt i taget i mitten på ugnen i ca 12–14 minuter (lägg till några minuter om du inte har varmluft).
  10. Mandelmassan
    Häll av vattnet från dem blötlagda mandeln. Mixa mandeln tillsammans med socker och salt tills det går ihop i en matberedare.
  11. Riv bittermandel på microplane/det finaste på rivjärnet och häll i tillsammans med saltet. Mixa ihop till en slät, seg massa.
  12. Vänd i hackade rostade mandlar för hand och fyll på spritspåse utan tyll.
  13. Montering
    Vispa grädden för hand.
  14. Klipp ut lock från bullarna som en trekant och klipp in/neråt i bullen med en sax.
  15. Ta bort lite av inkråmet. (Om mandelmassan skulle kännas lite lös så använder man ofta inkråmsrester för att stabilisera den).
  16. Fyll semlorna rikligt med mandelmassa.
  17. Spritsa sedan två varv med grädde över mandelmassan.
  18. Lägg på locket och pudra med florsocker.
5 mars 2019
Kökets box

laddar fler recept...

Laddar fler recept...