Bedros Kabranian och Frida Bäcke bjuder på en ljuvlig, klassisk semla med det där lilla extra i form av rostad mandelmassa. Det här blir garanterat din nya semmelfavorit!
Väg upp vaniljsocker, bittermandel, kardemumma och salt i en skål. Koka upp vattnet och häll det över blandningen. Låt stå en stund.
Kör mandelmassan i köksmaskin med vinge på låg hastighet i en minut. Tillsätt kardemummablandningen och kör tills fyllningen är jämnt blandad, cirka en minut. Ha i den grovhackade mandeln och kör ytterligare i en minut. Lägg fyllningen i en spritspåse och förvara i kyl – den håller flera dagar och går bra att frysa.
Vetedeg
Blanda alla ingredienser utom smöret i köksmaskin med krok. Kör på låg hastighet i 4 minuter och sedan på dubbel hastighet i 3 minuter. Tillsätt smörkuberna och kör ytterligare 4 minuter på låg hastighet och därefter 3 minuter på hög hastighet. Degen är klar när den är smidig och släpper från bunkens kanter.
Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela i bitar om 60 gram. Rulla till bullar och låt vila i kyl i cirka 30 minuter.
Jäs sedan bullarna i 28–32 grader i 1–1,5 timme tills de tredubblats i storlek. Grädda bullarna på 210 grader i 5–7 minuter tills de fått gyllenbrun färg. Låt svalna helt.
Montering
Skär av toppen på bullarna med en sågtandad kniv. Spritsa på en generös mängd fyllning, cirka 50 g. Spritsa på vispad grädde, cirka 40 g, och toppa eventuellt med hackad rostad mandel. Lägg på locket och pudra över florsocker.