Potatis - allt du behöver veta

Potatis - allt du behöver veta

Potatis - en nyttig rotfrukt från en stor familj med lång historia. Här nedan hittar du smått och gott värt att veta om vår högt älskade knöl.

Potatisens historia
Potatisens historia sträcker sig 8 000 år tillbaka i tiden till Anderna i Sydamerika där inkaindianerna odlade den tåliga grödan. Potatisen gav inte bara rikligt med mat till befolkningen, utan man gjorde även öl av den. Inkaindianerna dyrkade potatisen och tillbad en särskild potatisgud. Flera tusen år senare, på 1600-talet, kom potatisen till Europa med de spanska erövrarna. Det tog dock ett tag innan man här insåg att potatisen inte bara var en vacker blomma, utan även kunde ätas. På 1700-talet blev Sverige ett potatisälskande land mycket tack vare en man vid namn Johan Alströmer.

Potatis är nyttigt
Omåttligt populär och otroligt nyttig – potatisen kan inte överskattas. Den älskade knölen innehåller både vitaminer och fibrer och den som äter skalet får även i sig en portion nyttiga antioxidanter. Enligt forskare har potatisen en lugnade effekt på oss eftersom den stimulerar hjärnsubstansen serotonin. En potatis innan läggdags kan därför ha en positiv effekt på sömnen. På senare år har potatisen kommit att ifrågasättas, för mycket kolhydrater menar förespråkare för vissa bantningsmetoder. Men då handlar det inte om att utesluta potatis helt ur kosten, utan snarare att minska intaget under en kortare tid.

Näringsvärde per 100 gram potatis:
• cirka 80 g vatten
• 17,6 g kolhydrater
• 2,1 g protein
• 0,1 g fett
• 7 mg kalcium
• 0,6 mg järn
• 53 mg fosfor
• 76 kcal energi

Sorter
Potatisen tillhör samma familj som chili, paprika, äggplanta och tobak, men är däremot inte släkt med sötpotatisen. Det finns cirka 2 500 potatissorter i världen, av dessa odlas ett hundratal i Sverige. Potatisen delas upp efter sort, säsong, smak, utseende, fasthet och storlek. Som konsument behöver man dock inte veta allt, ofta räcker det att kunna skilja på fasta och mjöliga sorter. Tidigare menade man att mjölig potatis passade till mos, och fast potatis till ugn. I dag vet vi bättre. Nuförtiden lagar kockar soppa på färskpotatis och gör puré av fasta sorter, det handlar om att våga prova sig fram, att testa och smaka själv.

Skördetid
All höst- och vinterpotatis skördas i september och oktober, detta efter att ha fått mogna i jorden under en längre period. Väl skördad flyttas potatisen in i ett kyllager för att kunna hålla hela vintern.

Färskpotatis/Nypotatis

Färskpotatis, eller nypotatis som den kallas i Skåne, är i säsong maj till augusti, och de första exemplaren är värda sin vikt i guld. Fram till midsommar kommer nästan all färskpotatis vi äter från Kullabygden och Bjärehalvön. Till skillnad från fullmogen vinterpotatis som får ligga kvar länge i jorden och mogna så skördas färskpotatisen när bladen fortfarande är gröna, vilket gör att färskpotatisen får ett tunnare skal och därmed kortare hållbarhet. Kokt färskpotatis med smör och salt är gudomligt gott, men testa även att grilla den eller gör din egen potatissallad. Potatisen ska förvaras mörkt och svalt, gärna i kylskåp.

Källa: Merpotatis.nu

Potatisfavoriter

Amandine är en delikatesspotatis. En mandelpotatis med gyllengult kött och en fast och fyllig struktur. Amandine smakar som en primör året runt och passar till många maträtter. Ät den gärna som den är, lätt kokt med en klick smör och lite salt, eller baka den hel i ugnen med havssalt, rapsolja och timjan.
Mandelpotatis är Norrlands goda potatis med en lätt nötsmak. Sorten är långoval och njurformad med gult kött. Mandelpotatis kokas helst med skalet på. Koktiden är också kortare än andra sorter. Den speciella smaken gör att den passar till fisk, skaldjur och vilträtter. Mandelpotatis är också jättegod i en klassisk potatis- och purjolökssoppa.
King Edward är en av våra bästa matpotatisar. En rundoval mjölig potatis med ljust skal, röda fläckar och gulvitt kött. King Edward är god till nästan allt. Koka, pressa, mosa, baka eller laga en god soppa. Dock passar den inte att fritera.
Asterix är en rödskalig potatis med rundoval form och en svagt gul köttfärg. Den är en fast sort som smakar lite mer än en vanlig Bintje. Asterix passar lika bra att koka som att steka, fritera eller rosta i ugnen.
Ukama är en lång ovalformad fast sort med gul köttfärg. Smaken är ganska kraftig och storleken passar perfekt som bakpotatis men även till kokning eller stekning.
Folva är en vanlig fast sort med danskt ursprung. Sorten påminner om Ukama och Bintje med en rundoval form och gult kött. Smaken är mycket god och passar till kokning, stekning, gratänger och soppor.
Solist är en tidig färskpotatis med tyskt ursprung. En oval potatis med gult skal och ljusgult kött. Det här är en favorit bland de skånska odlarna och beskrivs ofta som ”rund, fin och god”. Solist njuter vi av i midsommartid och sorten passar lika bra på sillbordet som till annan fisk eller kött.

Verktyg i köket

Potatisens medhjälpare

Färskpotatis

Lär mer om färskpotatisen och hur du lagar och odlar den här

Potatis - bästa tillbehöret!

Färskpotatis