Krämig potatisgratäng på gräddkokt potatis
Krämig potatisgratäng på gräddkokt potatis
7 ingredienser
45 min
En lite annorlunda variant av potatisgratäng där potatisen får koka mjuk i grädde innan den gratineras i ugnen.
Ingredienser
Till en form (10 personer)
- 2 kg fast potatis
- 5 dl standardmjölk
- 5 dl vispgrädde
- 1 gul lök, skalad och strimlad
- 2 klyftor vitlök, finhackade
- 1 msk salt
- 50 g osaltat smör
Gör så här
- Värm ugnen till 240 grader.
- Skala potatis och skär den i centimetertjocka skivor. Lägg i en stor kastrull med mjölk, grädde, lök, vitlök och salt.
- Låt koka upp och sen sjuda eller småkoka tills potatisen är nästan mjuk. Rör om ofta.
- Smöra en ugnsform (ungefär 37 x 30 cm). Häll ner potatiskoket i den.
- Klicka på resten av smöret och gratinera i ugnen i 15 minuter eller tills din potatisgratäng börjar bubbla och har fått fin färg. Ta gratängen ur ugnen, låt stå i 10-20 minuter innan den serveras.