Lammstek med rosmarin och vitlök (italiensk)

Gott med lamm till påsk
Foto: Lina Eriksson
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Lammstek med rosmarin och vitlök (italiensk)

454

9 ingredienser

Lammstek på italienska, i marinad på rosmarin, vitlök och vitt vin. Ett recept från Paolo Robertos kokbok Mina fastrars mat.

Se fler recept från

Paolo Roberto


Man hör ofta sägas att lamm smakar kofta, vilket kan stämma om man inte fixar till köttet på ett bra sätt. Det här är zia Giovannas recept på Agnello marinato - hur lammkött ska marineras och tillagas för att dofta och smaka av vitlök och rosmarin. /Paolo Roberto

Ingredienser

portioner6

Lammstek

  • 1-1,5 kg lammstek benfri
  • 3 klyftor vitlök

Marinad till lammstek

  • 3 dl vitt vin (går bra med matlagningsvin)
  • 3 dl köttbuljong
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 klyftor vitlök, lätt krossade
  • 1 kruka färsk rosmarin, hackad (eller 3 msk torkad)
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Gör så här

  1. Lammstek
    Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål.
  2. Lägg lammsteken i en kraftig plastpåse och häll i marinaden. Tillslut påsen ordentligt och se till att marinaden täcker hela lammsteken. Marinera i kylskåp några timmar, helst över natten. Vänd gärna påsen några gånger under marineringstiden.
  3. Sätt ugnen på 200°.
  4. Dela de hela vitlöksklyftorna i bitar. Lägg steken i en långpanna, skär skåror i köttet och stick in vitlöksbitarna i skårorna. Sätt in en köttermometer i steken. Sila marinaden och häll 2 dl av vätskan i botten på långpannan.
  5. Stek i ugnen tills köttermometern visar 70°, ca 1–1.5 timme. Ös köttet lite då och då.
  6. Låt steken vila under aluminiumfolie i 20 minuter.
  7. Skär lammsteken i skivor och servera. Gott till buffé, till exempel till påsk!