Lammspett med getostglaze och jalapeño-pommes

koket.se
Glaserade lammspett med jalapeño-pommes
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Lammspett med getostglaze och jalapeño-pommes

17 ingredienser

1 h

Riktigt goda grillspett penslade med en glaze gjord på getost och rosmarin. Till spetten serveras pommes pimpade med parmesan, jalapeño, majonnäs och soltorkade tomater.

läs mer
Sponsrat
Felix Pommes Strips

Familjens favoritrecept med Felix pommes

Inspireras av goda och lättlagade vardagsmiddagar med Felix pommes

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • 600 g lammstek
  • 1 klyfta vitlök, delad och lätt krossad
  • 0,5 kruka färsk rosmarin, finhackade blad

Getost- och rosmaringlaze

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 klyfta vitlök, delad och lätt krossad
  • 1 citron, rivet skal
  • 0,5 kruka färsk rosmarin, finhackade blad
  • 75 g getost, smulad
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar, nymald

Pommes med jalapeño

  • 1 förp pommes stripes (à 900 g)
  • 2 jalapeños, fint skivade
  • 8 soltorkade tomater, fint strimlade
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 dl majonnäs
  • 20 g parmesanost

Gör så här

  1. Lammstek
    Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Gnid in lammsteken med salt, vitlök och rosmarin.
  3. Stek i olja runt om i en stekpanna och baka sedan mitt i ugnen tills innertemperaturen är 56 grader, ca 20 minuter. Ta ut och låt kallna helt.
  4. Getost- och rosmaringlaze
    Koka upp grädden i en kastrull. Tillsätt vitlök och låt grädden sjuda på svag värme och reducera till hälften. Rör om då och då så att grädden inte bränner fast i botten. När grädden är rejält karamelliserad och något brun börjar den lätt spricka, ta då bort den från värmen, plocka upp vitlöken.
  5. Vispa ner citronskal, hälften av rosmarinen och hälften av getosten. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan och hålll glazen ljummen fram till servering.
  6. Skiva lammsteken tunt, vik ihop skivorna och trä upp på blötlagda träspett. Pensla med lite olivolja och grilla hårt runt om. Vänd de nygrillade spetten direkt i den karamelliserade getostglazen och lägg upp på fat. Häll extra getostglaze över köttet och smula över resten av ju getosten och resterande rosmarin över hela rätten.
  7. Pommes med jalapeño
    Tillaga pommes i ugnen enligt anvisning. Ta ut, pudra över paprikapulver och strö ut jalapeño och soltorkade tomater. Ringla majonnäs och riv parmesan över.
  8. Servera de nygrillade spetten med pommes direkt från plåten.