Vinkaraffer header

7 vackra vinkaraffer

Att lufta vinet tar fram vinets bästa egenskaper. Extra behövligt för bag-in-box vinerna som innehåller mer svavel och "måste" luftas. Och då är ju en vacker vinkaraff är halva upplevelsen! Har du väl börjat lufta vinet och känner smakskillnaden - ja då kommer du inte kunna sluta. Här är 7 vackra karaffer för ändamålet!

Alla viner mår bra av att luftas - och då räcker det inte bara med att öppna korken på flaskan, utan att faktiskt hälla upp det i en karaff. Vinet måste komma i kontakt med syre för att öppna upp sig. De röda vinerna får en mer mjuk smak, vita får mer tydlig doft och smak. Generellt kan man säga att 30 minuters luftning är bra, men håll koll på de äldre vinerna, de kan förlora sin arom om de får för mycket syrekontakt.

1. Prisvärd luftning

Conundrum vinluftningskaraff har en unik design med ett 2-fas luftnings- och syresättningssystem. Detta ger vinet utmärkta förutsättningar för en optimal smakupplevelse. Barshopen.com, 399 kr.

2. Svenskt hantverk

Från Kosta Boda kommer denna serie "Chateau" formgiven av Bertil Vallien.  Den vackra veckningen i glas och karaff är handgjort och alla glas är unika. Finns hos bland annat Vinglas.se för 749 kr.

3. Spännande design!

Riedel grundades redan 1765 och är idag en av världens mest kända glastillverkare - och många sommelierers förstahandsval. Riedel kan i princip allt kring doft och smakupplevelser, glas och karaffer... ja - you name it. Dessa speciella karaffer blir som konstverk i vinhyllan hemma! Priset ligger mellan 3000-5000 kr.

4. Elegant luftning

Elegant, munblåst vinkaraff där du kan välja att servera vinet i karaffen eller i flaskan. Bara koppla samman karaff och flaska, vänd upp och ner några gånger så luftas vinet. Servera i karaffen eller låt det rinna tillbaka i flaskan. Vingahome.se, 299 kr.

5. En luftande stjärna

Karaffen från Zieher har en modern design och är formgiven av Silvio Nitzsche. Karaffen är i borosilikatglas med en invändig stjärna som försiktigt hjälper till att lufta vinet. Royaldesign.se, 1499 kr.

6. Tidlös design

Från Sagaform kommer dessa vinkaraffer som har enkel och tidlös design och på toppen en rund stilren kork i ek. Rödvinskaraff hos Cervera, 399 kr, vitvinskaraff hos Cervera, 299 kr.

7. Antika skönheter

Att köpa begagnat innebär att du kan göra unika kap från 1800-1900-talet. Samtidigt som du får en bit historia, så får du en otroligt vacker prydnad hemma. Tänk så många spännande samtal som skett runt dessa gamla fynd! Dessa tre är alla sålda på Bukowskis.

Mischa Billing lär dig dekantera >> (sponsrat innehåll från Mischas kurs)

Maya tipsar!