dekantera 3Logotype Kökets Kurser - Vit bakgrund - svg

Lär dig dekantera med Mischa Billing

Dekantera gör man av två olika anledningar - dels för att lufta vinet och därmed öka smakerna och dels för att skilja fällning från vinet. Här förklarar Mischa hur du går till väga när du dekanterar.

Fällning är små, fasta partiklar som skapas av färgämnen och andra syror, främst på äldre viner. Det är inget farligt men är heller inte speciellt angenämt att dricka och därför skiljer man det från vinet.

För att dekantera behöver du en vinflaska, en karaff och ett ljus och såhär går du till väga:

Börja med att hälla upp lite av vinet i ett glas. Dofta på det, på doften känner du om vinet är defekt. Om vinet doftar ok så häller du sedan över det i karaffen och snurrar den. Då får du med eventuella andra smaker som sitter kvar i karaffen sedan tidigare. Töm karaffen på den lilla skvätten vin.

Tänd ljuset och ställ det framför dig på en arbetsbänk. Vinkla flaskan och börja fylla karaffen långsamt mellan dig och ljuset så du ser in i flaskans axel (där halsen möter kroppen). Bli inte orolig om du inte ser någon fällning direkt, vinet är tätt och det är först mot slutet du börjar se tecken på fällning.

Så fort du ser att fällningen börjar komma börjar du stanna av upphällningen (det gör ingenting om det följer med lite). Du ser på vinet när den större delen av fällningen kommer och då är det dags att avsluta dekanteringen.

Resultatet av en dekantering blir ett luftat vin fritt från oangenäma partiklar.

Vill du ha fler smarta tips om vin och mat i kombination? Köp Mischa Billings kurs idag!