Välj rätt vin till ostbrickan

Ska det vara rött eller vitt vin till ostbrickan? Och vilket vin passar bäst till vilken sorts ost? Sommelieren Mischa Billing delar med sig av sina bästa tips för att välja rätt vin till rätt ost.
koket.se
Välj rätt vin till ostbrickan

Slå på klippen, duka upp ostbrickan och njut!

  • Till mildare färskostar som getost eller den gräddiga favoriten Briatt Savarin passar ett torrt, friskt vitt vin, till exempel en Sauvignon blancEtt annat gott vin till mildare färskostar är ett bärigt rött vin som Pinot noir - gärna från nya världen.

  • En annan av Mischas favoriter är kittosten Langres som har lite mer styrka och smak än de mildare färskostarna. Till den fungerar både Sauvignon blanc och Pinot noir, men även Champagne. Vill du göra det extra festligt - häll i lite champagne i gropen på osten som man brukar göra till just Langres

  • Sen är det alltid trevligt med en hårdost på ostbrickan - gärna en lagrad ost som Vrångebäcksost, Gruyère eller Comté. Till det är det bra att välja ett lite kraftigare vin med mer sötma- Ju kraftigare ost desto kraftigare vin. Testa ett lite sötare torrt vitt vin som Riesling Spätlese.

  • Till Gorgonzola och andra kraftiga mögelostar är det gott med ett Vintage port, ett rött starkvin från Portugal med mycket sötma. Servera gärna med lite marmelad till osten också!