Välj rätt glas till bubblet

Välj rätt glas till bubblet

Coupe, flöjt eller tulpan? Visste du att formen på ditt champagneglas påverkar smaken? Så vilken typ av glas ska du välja för att få bästa den smakupplevelsen? Sommelier Mischa Billing guidar dig till rätt sorts glas för de ädla bubblorna.
koket.se
Välj rätt glas till bubblet

Slå på videon för att höra Mischa berätta om de olika glasen och vilket du ska välja för din dryck. 

Flute, också kallat flöjtglas, användes flitigt när det fortfarande fanns fällning kvar i champagneflaskan. Fällningen landade och stannade kvar längst ner i glaset och gjorde att man inte fick den i munnen. Den smala formen gör dessvärre att all smak inte kommer fram.

Coupeglaset sägs enligt myten ha uppkommit då den franska drottningen Marie Antoinettes älskare ville dricka sin champagne ur formen av hennes bröst och lät därmed göra en avgjutning av dem. I den här sortens glas försvinner bubblorna snabbt och passar därför bättre som vackra dessert- eller drinkglas.

Tulpanglaset är enligt Mischa det perfekta champagneglaset. Drycken fylls precis till under axeln, resterande del av glaset är till för doften. Glasets stora yta i kombination med den avsmalnande toppen både bevarar och släpper igenom aromerna på bästa sätt. Tulpanglaset ger dig alltså den bästa smak- och doftupplevelsen.