Pulled lamm med hummus och pita

21 röster
4 h
4-6
Pulled lamm med hummus och pita
4 h
4-6

Du behöver

  • 1,5 kg lammstek
  • 2 paprikor
  • 1 rödlök
  • olivolja

Marinad

  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 2 msk harissa (chilipasta, kan ersättas med tomatpuré eller sambal oelek)
  • 0,5 citron, saften
  • 2 klyfta vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk paprikapulver
  • 2 tsk torkad timjan
  • 2 tsk malen spiskummin
  • salt
  • peppar

Servering

  • 1 isbergssallad
  • 1 gurka
  • hummus (se tips)
  • 250 g körsbärstomater
  • libabröd (eller pitabröd)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Lägg köttet i en gjutjärnsgryta.
  3. Blanda alla ingredienser till marinaden och häll över köttet.
  4. Skala och skiva löken. Dela, kärna ur och strimla paprikan. Lägg paprika och lök över köttet i grytan. Ringla över lite olivolja. Lägg ett lock.
  5. Tillaga i ugnen ca 4 timmar.
  6. Låt köttet svalna lite i grytan. Dra isär köttet till strimlor med hjälp av två gafflar.
  7. Strimla salladen. Skär gurkan i halvmånar. Halvera tomaterna.
  8. Bjud köttet med sallad och grönsaker i bröd.
  9. Glöm inte att matsortera skal från lök och rester från paprika och citron för en mer hållbar matlagning, och njut av ditt långbakade lamm. /Köket-redaktionen
18 januari 2020