Gheime
Gheime
16 ingredienser
1 h
"Gheime är en av favoritgrytorna i det persiska köket. Ordet gheime betyder små köttbitar, vilket antyder att bitarna ska vara mindre än i en vanlig köttgryta. Grytan är tomatbaserad och tillagas med lamm, torkad lime, och bönan i den heter lappe. Lappe är det persiska namnet för halva kikärtor eller chana dal. Det finns olika sorters gheime och vilken grönsak man har i ger grytan dess namn." /Maryam Madaresi
Se Maryam Madaresi laga receptet

Ingredienser
- 2 limefrukter, torkade
- 2 dl kikärtor, halvor (lappe/chana dal)
- 2 gula lökar
- 2 tsk malen gurkmeja
- 500 g grytbitar av lamm (gärna från lammstek med ben men urbenad filé går också bra)
- 3-4 msk tomatpuré
- 2 dl passerade tomater
- 1 kanelstång
- 0,25 g saffran
- 1 tsk malen kanel
- 3 msk citronsaft, färskpressad
- salt
- peppar
- olja (till stekning)
Gheime bademjan
- 2 aubergines, stekta
Gheime sib zamini
- 2 potatisar
Gör så här
- Blötlägg limefrukterna i varmt vatten, stick gärna ett par hål i skalet när de har mjuknat. Skölj kikärtshalvorna, förkoka dem gärna om du är osäker på hur lång tid de ska koka och tillsätt dem i grytan mot slutet. Om de är från staden Tabriz i Iran kan man skölja dem och ha i grytan efter stekning av köttet.
- Skala och finhacka löken. Stek den i olja i en gryta tills den är mjuk och börjar få färg. Tillsätt gurkmejan och fräs i ett par minuter.
- Tillsätt köttet och stek på hög värme i ett par minuter.
- Blanda ner tomatpurén. Sänk värmen något, sätt på locket och stek tills oljan har fått orange färg och ingen vätska är kvar.
- Tillsätt passerade tomater, kanelstängerna och limefrukterna och häll på vatten så att det täcker 2–3 cm ovanför köttet. Salta och peppra och låt puttra under lock tills köttet är kokt, i ca 1 timme.
- När grytan är klar ska vätskan ha reducerats till en tjock sås. Tillsätt saffran, malen kanel, salt och citronsaft.
Gheime bademjan
- Om du gör gheime bademjan så lägg de stekta auberginerna i grytan ca 40 minuter före servering och låt småputtra tills de är mjuka och har fått smak av grytan.
Gheime sib zamini
- Om du gör gheime sibzamini så skalar du potatisen och skär den i stavar. Skölj dem gärna och torka med hushållspapper för att få bort stärkelsen. Fritera potatisen i olja precis före servering och dekorera grytan med dem.