Gheime

koket.se
Gheime
Foto: Sara Danielsson
Maryam Madaresi
Maryam Madaresi

Gheime

16 ingredienser

1 h

"Gheime är en av favoritgrytorna i det persiska köket. Ordet gheime betyder små köttbitar, vilket antyder att bitarna ska vara mindre än i en vanlig köttgryta. Grytan är tomatbaserad och tillagas med lamm, torkad lime, och bönan i den heter lappe. Lappe är det persiska namnet för halva kikärtor eller chana dal. Det finns olika sorters gheime och vilken grönsak man har i ger grytan dess namn." /Maryam Madaresi

Se Maryam Madaresi laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 2 limefrukter, torkade
  • 2 dl kikärtor, halvor (lappe/chana dal)
  • 2 gula lökar
  • 2 tsk malen gurkmeja
  • 500 g grytbitar av lamm (gärna från lammstek med ben men urbenad filé går också bra)
  • 3-4 msk tomatpuré
  • 2 dl passerade tomater
  • 1 kanelstång
  • 0,25 g saffran
  • 1 tsk malen kanel
  • 3 msk citronsaft, färskpressad
  • salt
  • peppar
  • olja (till stekning)

Gheime bademjan

  • 2 aubergines, stekta

Gheime sib zamini

  • 2 potatisar

Gör så här

  1. Blötlägg limefrukterna i varmt vatten, stick gärna ett par hål i skalet när de har mjuknat. Skölj kikärtshalvorna, förkoka dem gärna om du är osäker på hur lång tid de ska koka och tillsätt dem i grytan mot slutet. Om de är från staden Tabriz i Iran kan man skölja dem och ha i grytan efter stekning av köttet.
  2. Skala och finhacka löken. Stek den i olja i en gryta tills den är mjuk och börjar få färg. Tillsätt gurkmejan och fräs i ett par minuter.
  3. Tillsätt köttet och stek på hög värme i ett par minuter.
  4. Blanda ner tomatpurén. Sänk värmen något, sätt på locket och stek tills oljan har fått orange färg och ingen vätska är kvar.
  5. Tillsätt passerade tomater, kanelstängerna och limefrukterna och häll på vatten så att det täcker 2–3 cm ovanför köttet. Salta och peppra och låt puttra under lock tills köttet är kokt, i ca 1 timme.
  6. När grytan är klar ska vätskan ha reducerats till en tjock sås. Tillsätt saffran, malen kanel, salt och citronsaft.

Gheime bademjan

  1. Om du gör gheime bademjan så lägg de stekta auberginerna i grytan ca 40 minuter före servering och låt småputtra tills de är mjuka och har fått smak av grytan.

Gheime sib zamini

  1. Om du gör gheime sibzamini så skalar du potatisen och skär den i stavar. Skölj dem gärna och torka med hushållspapper för att få bort stärkelsen. Fritera potatisen i olja precis före servering och dekorera grytan med dem.