Lammrullad med färska örter

NYHET
koket.se
Lammrullad med färska örter
Foto: TV4/Micke Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Lammrullad med färska örter

19 ingredienser

Ingen påsk utan lamm för Ernst. I år väljer han att göra en lammrullad på en lammstek som fläks ut och fylls med massor av färska örter, vitlök och en lammfärsröra med citron.

Se Ernst Kirchsteiger laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Lammrullad

  • 800 g lammstek
  • 2 kvistar färsk salvia
  • 2 kvistar färsk rosmarin
  • 3 kvistar färsk timjan
  • 2 klyftor vitlök, finskivade
  • 0,5 citron, finrivet skal
  • salt
  • svartpeppar

Fyllning

  • 250 g lammfärs
  • 1 ägg
  • 1 dl vitt surdegsbröd, innanmätet i grova bitar
  • 1 lök, grovhackad
  • 3 kvistar färsk oregano
  • 2 msk olivolja
  • 100 g prosciutto, skuren i bitar

För tillagning

  • färsk rosmarin
  • 1 citron, skuren i bitar
  • 1 knippe färsk lök (eller salladslök)
  • olivolja

Gör så här

  1. Skär ut lammsteken så den blir platt och lång.
  2. Skär några snitt i den utskurna steken.
  3. Hacka och blanda salvia, vitlök, rosmarin, timjan och citronskal.
  4. Lägg blandningen jämnt över köttet. Salta och peppra. Lägg köttet mellan två plastpåsar och banka lite så att köttet blir lite mer jämntjockt och kryddorna fäster i köttet, det underlättar när köttet sen ska rullas ihop.

Fyllning

  1. Lägg ägg, bröd, lök, oregano, olivolja och prosciutto i en mixer. Mixa ihop till en slät röra.
  2. Blanda lammfärsen med den mixade röran.
  3. Bred ut färsblandningen över lammsteken. Rulla ihop och bind upp med steksnöre. Fäst extra rosmarin och citronbitar i snöret. Krydda utsidan med salt och peppar.
  4. Lägg rulladen i en ugnssäker form.
  5. Lägg citronbitar och halverad färsk lök runt om. Ringla över olivolja.
  6. Sätt ugnen på 175 grader.
  7. Stek till önskad innertemperatur, för medium 65 grader.
  8. Ta ut och låt vila. Skär sedan i skivor och servera.

Tips!
● Låt köttet vila i 10-15 minuter innan servering för bästa saftighet.
● Servera gärna med rostade grönsaker eller en fräsch sallad.
● Spara stekskyn för att göra en smakrik sås.