Ört- och vitlöksstekt lammstek med krossrostade potatisar och rotfrukter
Ört- och vitlöksstekt lammstek med krossrostade potatisar och rotfrukter
24 ingredienser
1 h 15 min
Urbenad lammstek får smak av vitlök och örter och serveras med en grön sås gjord på mixad romansallad - salladssås. Till det bjuds lätt mosade och krispigt rostade rotfrukter.
Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser
Ört- och vitlöksstekt lammstek
- ca 1,2 kg lammstek benfri
- 0,5 kruka färsk timjan, plockad och grovt hackad
- 0,5 kruka färsk rosmarin, plockad och grovt hackad
- 0,5 kruka färsk persilja, plockad och grovt hackat
- 2 citroner, finrivet skal
- 2 klyftor vitlök, finhackade
- olivolja
- salt
- svartpeppar, nymald
Salladssås
- 1 romansallad
- 3 msk kapris
- 2 msk dijonsenap
- 1 kruka färsk basilika
- 0,5 kruka färsk persilja
- 1 klyfta vitlök
- 3 msk sherryvinäger
- 2 dl olivolja
- salt
Krossrostade potatisar och rotfrukter
- 600 g potatis, skrubbad och delad
- 200 g morot, med skal och delade
- 200 g palsternacka, med skal och delade
- 0,5 dl olivolja
- 50 g smör
- salt
Gör så här
Ört- och vitlöksstekt lammstek
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Rulla ihop lammsteken och bind upp med stekgarn. Gnid in steken med salt, timjan, rosmarin, persilja, citron, vitlök och olivolja.
- Stek i en panna och flytta sen över steken till en ugnssäker form.
- Tillaga lammsteken i ugnen tills innertempen är 65 grader, ca 45 minuter. Låt lammsteken vila i aluminiumfolie minst 30 minuter timme före servering.
Salladssås
- Lägg sallad, kapris, senap, basilika, persilja, vitlök och vinäger i mixer och nästan helt slätt.
- Häll i oljan i en tunn stråle och fortsätt mixa till en helt slät sås. Smaka av med salt.
Krossrostade potatisar och rotfrukter
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Koka potatis, morötter och palsternackor mjuka i saltat vatten.
- Häll av och häll ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Mosa dem lätt med en gaffel.
- Skeda över olivolja och klicka ut smör. Salta med flingsalt och rosta i ugnen ca 15 minuter tills allt har fått fin färg och är lite krispiga.