Ört- och vitlöksstekt lamm med krossrostade potatisar och rotfrukter

POPULÄRT
koket.se
Ört- och vitlöksstekt lammstek med krossrostade potatisar och rotfrukter
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Ört- och vitlöksstekt lamm med krossrostade potatisar och rotfrukter

24 ingredienser

1 h 15 min

Urbenad lammstek får smak av vitlök och örter och serveras med en grön sås gjord på mixad romansallad - salladssås. Till det bjuds lätt mosade och krispigt rostade rotfrukter.

Ingredienser

portioner

Ört- och vitlöksstekt lammstek

  • ca 1,2 kg lammstek benfri
  • 0,5 kruka färsk timjan, plockad och grovt hackad
  • 0,5 kruka färsk rosmarin, plockad och grovt hackad
  • 0,5 kruka färsk persilja, plockad och grovt hackat
  • 2 citroner, finrivet skal
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar, nymald

Salladssås

  • 1 romansallad
  • 3 msk kapris
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 kruka färsk basilika
  • 0,5 kruka färsk persilja
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk sherryvinäger
  • 2 dl olivolja
  • salt

Krossrostade potatisar och rotfrukter

  • 600 g potatis, skrubbad och delad
  • 200 g morot, med skal och delade
  • 200 g palsternacka, med skal och delade
  • 0,5 dl olivolja
  • 50 g smör
  • salt

Gör så här

  1. Ört- och vitlöksstekt lammstek
    Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rulla ihop lammsteken och bind upp med stekgarn. Gnid in steken med salt, timjan, rosmarin, persilja, citron, vitlök och olivolja.
  3. Stek i en panna och flytta sen över steken till en ugnssäker form.
  4. Tillaga lammsteken i ugnen tills innertempen är 65 grader, ca 45 minuter. Låt lammsteken vila i aluminiumfolie minst 30 minuter timme före servering.
  5. Salladssås
    Lägg sallad, kapris, senap, basilika, persilja, vitlök och vinäger i mixer och nästan helt slätt.
  6. Häll i oljan i en tunn stråle och fortsätt mixa till en helt slät sås. Smaka av med salt.
  7. Krossrostade potatisar och rotfrukter
    Sätt ugnen på 250 grader.
  8. Koka potatis, morötter och palsternackor mjuka i saltat vatten.
  9. Häll av och häll ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Mosa dem lätt med en gaffel.
  10. Skeda över olivolja och klicka ut smör. Salta med flingsalt och rosta i ugnen ca 15 minuter tills allt har fått fin färg och är lite krispiga.