Sötpotatisgratäng med sallad på betor

20 röster
1 h
4

Krämig och knalligt orange gratäng med sötpotatis och getost. Tillsamman med en krispig sallad på betor blir det en utmärkt vegorätt till t ex thanksgiving.  

Visa mer
1 h
4
4 portioner

Du behöver

  • 1 kg sötpotatis
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 1 kruka timjan
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 200 g getost
  • salt
  • peppar
  • 100 g spenat
  • 150 g gul- eller polkabetor
  • 2 msk torkade tranbär
  • 1 msk honung
  • 1 msk vinäger
  • 3 msk olivolja
  • 1 citron
  • 3 msk solrosfrön
  • 1 förp färdigkokta linser
  • flingsalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala sötpotatisen och skiva den tunt. Skala och skiva löken och finhacka vitlöken.
  3. Hacka timjan och bryt osten i mindre bitar.
  4. Varva sötpotatis, lök, vitlök, ost (spar lite ost till översta lagret), timjan, salt och peppar i en ugnsform. Avsluta med att hälla på grädden och strö över ost.
  5. Tillaga i ugnen i ca 45 minuter, täck med aluminiumfolie de första 30 minuterna och baka sedan tills ytan är gyllene.
  6. Skär polka- och/eller gulbetorna i tändsticksstora stavar.
  7. Koka ihop tranbär och honung med en skvätt vatten i 5 minuter i en kastrull. Blanda sedan med vinäger, olja, finrivet citronskal och 1 msk citronjuice.
  8. Häll av och skölj linserna.
  9. Blanda ihop spenat, linser och betor med dressingen. Toppa med solrosfrön och flingsalt. Servera till gratängen.
17 november 2018
Kökets kurser

laddar fler recept

Laddar fler recept