Sötpotatisgratäng med sallad på betor

koket.se
Sötpotatisgratäng med sallad på betor
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Sötpotatisgratäng med sallad på betor

18 ingredienser

1 h

Krämig och knalligt orange gratäng med sötpotatis och getost. Tillsamman med en krispig sallad på betor blir det en utmärkt vegorätt till t ex thanksgiving.

Se Siri Barje laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 kg sötpotatis
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 1 kruka timjan
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 200 g getost
  • salt
  • peppar
  • 100 g spenat
  • 150 g gula betor (eller polkabetor)
  • 2 msk torkade tranbär
  • 1 msk honung
  • 1 msk vinäger
  • 3 msk olivolja
  • 1 citron
  • 3 msk solroskärnor
  • 1 förp färdigkokta linser
  • flingsalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala sötpotatisen och skiva den tunt. Skala och skiva löken och finhacka vitlöken.
  3. Hacka timjan och bryt osten i mindre bitar.
  4. Varva sötpotatis, lök, vitlök, ost (spar lite ost till översta lagret), timjan, salt och peppar i en ugnsform. Avsluta med att hälla på grädden och strö över ost.
  5. Tillaga i ugnen i ca 45 minuter, täck med aluminiumfolie de första 30 minuterna och baka sedan tills ytan är gyllene.
  6. Skär polka- och/eller gulbetorna i tändsticksstora stavar.
  7. Koka ihop tranbär och honung med en skvätt vatten i 5 minuter i en kastrull. Blanda sedan med vinäger, olja, finrivet citronskal och 1 msk citronjuice.
  8. Häll av och skölj linserna.
  9. Blanda ihop spenat, linser och betor med dressingen. Toppa med solrosfrön och flingsalt. Servera till gratängen.