Sötpotatisgratäng med sallad på betor

Sötpotatisgratäng med sallad på betor
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Sötpotatisgratäng med sallad på betor

18 ingredienser

1 h

Krämig och knalligt orange gratäng med sötpotatis och getost. Tillsamman med en krispig sallad på betor blir det en utmärkt vegorätt till t ex thanksgiving.

logo
Siri Barje 2016

Se Siri Barje laga receptet

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 1 kg sötpotatis
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 1 kruka timjan
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 200 g getost
  • salt
  • peppar
  • 100 g spenat
  • 150 g gula betor (eller polkabetor)
  • 2 msk torkade tranbär
  • 1 msk honung
  • 1 msk vinäger
  • 3 msk olivolja
  • 1 citron
  • 3 msk solroskärnor
  • 1 förp färdigkokta linser
  • flingsalt

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala sötpotatisen och skiva den tunt. Skala och skiva löken och finhacka vitlöken.
  3. Hacka timjan och bryt osten i mindre bitar.
  4. Varva sötpotatis, lök, vitlök, ost (spar lite ost till översta lagret), timjan, salt och peppar i en ugnsform. Avsluta med att hälla på grädden och strö över ost.
  5. Tillaga i ugnen i ca 45 minuter, täck med aluminiumfolie de första 30 minuterna och baka sedan tills ytan är gyllene.
  6. Skär polka- och/eller gulbetorna i tändsticksstora stavar.
  7. Koka ihop tranbär och honung med en skvätt vatten i 5 minuter i en kastrull. Blanda sedan med vinäger, olja, finrivet citronskal och 1 msk citronjuice.
  8. Häll av och skölj linserna.
  9. Blanda ihop spenat, linser och betor med dressingen. Toppa med solrosfrön och flingsalt. Servera till gratängen.