Vitaminkickar för kropp och själ

Vitaminkickar för kropp och själ

Hjälp kropp och själ på traven - med en vitaminkick om dagen. Vi har plockat ihop det bästa, godaste och nyttigaste som håller dig frisk och pigg! Du hittar recepten här nedan.

Vi känner till 13 olika sorters vitaminer som är livsnödvändiga för oss människor.

Vitamin A (retinol): Får vi främst i oss från mjölk, smör, krabba, margarin och lever. Dessutom finns det i mörkgröna bladväxter så kallat provitamin A karotenoider, som kroppen kan använda till att bilda Vitamin A. Detta vitamin är bra för synen, för att hud och slemhinnor ska hållas friska samt för att vi ska växa och kunna reproducera oss.

Vitamin D (kolekalciferol): Bildas när solens strålar träffar huden. Under mörkare delar av året är det därför viktigt att vi får i oss mat med vitamin D, som finns ibland annat fet fisk, smör, lever, ägg och lättmjölk. Vitamin D bildar lagar kalcium i våra tänder och i skelettet. Dessutom hjälper det till att bibehålla ett stabilt nervsystem och en normal hjärtverksamhet.

Vitamin E (tokoferol): Finns i nötter, ägg, torskrom, lax och vegetabiliska oljor. Eftersom det är en antioxidant så fungerar den bland annat som skydd till våra celler samt till kroppens fleromättade fettsyror.

Vitamin K (menakinon m.fl.): Hittar du bland annat i mörkgröna bladväxter men finns även i lever och njure. Vitamin K är nödvändigt för blodets koagulering, det vill säga att blodet stelnar vid exempelvis en sårskada.

Vitamin C (askorbinsyra):
Tomater, grön paprika, vitkål, banan, kiwifrukter, broccoli och citrusfrukt är alla rika på C vitamin. Fungerar som antioxidant och skyddar kroppens celler. Brist på C-vitamin kan i värsta fall orsaka skörbjugg, vilket förr i tiden ofta drabbade sjömän som inte fick i sig tillräckligt med frukt och grönt. Kom ihåg att C-vitamin förstörs om livsmedlen kokas för länge, med andra ord är det bättre att äta dem råa.

Vitamin B1 (Tiamin): Genom att äta kött, bönor, visst bröd och flingor får man i sig detta vitamin, som hjälper kroppen att utvinna energi ur kolhydrater.

Vitamin B2 (Riboflavin): Finns bland annat i kött, mjölk, fisk och ägg och behövs för att kroppen ska kunna bryta ner proteiner, fetter och kolhydrater. Brist på detta vitamin kan ge hud- och slemhinneförändringar.

Vitamin B6 (Pyridoxin): Detta vitamin finns i såväl kött, fisk och inälvor som banan, potatis och spannmålsprodukter. Vitaminen är nödvändig för proteinsyntesen samt vid energiproduktion från proteiner. Hudförändringar och blodbrist är några symptom som kan drabba den som får sig sig för lite Vitamin B6.

Vitamin B12 (Cyanokobalamin):
Vitamin som finns i kött, fisk, lever, rom och skaldjur. Ett viktigt vitamin som hjälper till i energiproduktionen från fettsyror och kolhydrater, i DNA-syntesen samt i produktionen av aminiosyror.

Biotin: Får man i sig bland annat genom att äta kött, fisk, ägg, lever, havremjöl och sojabönor. Är ett nödvändigt vitamin för cellernas ämnensomsättning.

Folacin:
Lever , frukter och mörkgröna bladgrönsaker är fyllda med folacin. Hjälper kroppen vid bildningen av röda blodkroppar samt vid produktionen av genetiskt material i cellerna. För lite folacin kan ge blodbrist.

Niacin:
Hittar du främst i fisk, lever, ägg, kött och spannmålsprodukter. Niacin är nödvändig för cellernas ämnesomsättning av kolhydrater och fett. Vitaminen hjälper också till vid tillverkningen av fettsyror.

Pantotensyra:
Finns i många olika livsmedel. Nödvändig för kroppens omsättning av fett och kolhydrater.

Källa: LivsmedelsSverige

Vitaminkickar för kropp och själ