Grönsaksfräs

Grönsaksfräs
Foto: Joel Wåreus
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg

Grönsaksfräs

9 ingredienser

Rödkål är en sällsamt vacker grönsak att strimla och blanda i fräs och sallader. Både vit- och rödkål innehåller gott om vitamin C.

65 kcal/273 kJ, 4 g fett, 2 g fibrer

Ingredienser

portioner
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 morot
  • 0,5 purjolök (eller några salladslökar)
  • ev 3-4 stjälkar stjälkselleri
  • 1 msk olja
  • 0,5 l vit- och rödkål, finstrimlad
  • ca 1 dl groddar
  • färsk bladpersilja, till garnering
  • soja, till servering

Gör så här

  1. Skala och hacka vitlöken fint. Skala och skär moroten i fina strimlor. Skiva purjolöken eller salladslöken tunt. Skiva stjälksellerin fint.
  2. Fräs vitlöken i fettet, som inte får vara för varmt. Vitlöken bränns lätt och blir då frän.
  3. Lägg i alla grönsaker utom groddarna. Fräs på lite högre värme några sekunder. Fräs därefter under lock tills grönsakerna är nätt och jämnt mjuka. Lägg i groddarna och värm dem.
  4. Lägg upp fräset på ett fat. Garnera med bladpersilja. Servera soja till.