Surdeg

Bröd bakat på surdeg ger en helt annan smak än bröd som är bakat med vanlig jäst. Här hittar du recept på hur du startar upp en egen surdeg och recept på saftiga och goda surdegsbröd!

Att baka med surdeg ger en saftigare och syrligare karaktär till brödet, samtidigt som det också får  betydligt längre hållbarhet än bröd bakat på vanlig jäst. Det behöver bara lite mer tid och kärlek.

Det tar ungefär 3-4 dagar att starta upp en surdeg, men när den väl är klar håller den nästan hur länge som helst i kylskåpet och behöver bara matas med lite mjöl och vatten en gång i veckan. När surdegen står i kylskåpet vilar den, så kom ihåg att ta ut degen i rumstemperatur i god tid innan du ska baka så att den vaknar till liv igen. En deg som ska vakna trivs bra i en varm omgivning.

Här hittar du alla recept och tips du behöver för att få till ett ritkigt gott surdegsbröd!

Att tänka på när du bakar med surdeg

En surdeg ska vara trögflytande. Om det är för fast har det bildats för lite jäst och om den är för flytande är den för syrlig.

Använd glas- eller metallskålar när du förvarar din surdeg. Plastburkar tar åt sig smak och lukt.

Börja med mjölet och tillsätt vätskan efteråt när du bakar medsurdeg - inte tvärtom.

Enklaste sättet att veta när brödet är färdiggräddat är attanvända en stektermometer. Brödet är klart när innertemperaturenvisar 98 grader.

En surdeg kan hållas levande i flera år om man vårdar den väl. Ta ut den ur kylskåpet och mata den en gång i veckan.

Surdegar och surdegsbröd