Friterad surdeg med krassemajonnäs
Friterad surdeg med krassemajonnäs
8 ingredienser
30 m
"Friterad surdeg är både frasigt, syrligt och fett! En kanonkombo med oktoberöl. Fråga snällt på ett bageri om du kan få köpa lite surdeg eller våga starta en egen!" /Klas Lindberg
Ingredienser
Surdegskrisp
- 3 dl surdeg, bubblande och ganska tjock så att den är spritsbar
- 5 dl olja (till fritering)
Majonnäs
- 0,5 äggula
- 1 tsk ättiksprit 12 %
- 2 tsk dijonsenap
- 2 dl matolja
- 1 ask krasse
- salt
Gör så här
Surdegskrisp
- Lägg surdegen i en spritspåse eller i en plastpåse.
- Klipp ett litet hål i påsen och spritsa degen rakt ner i olja som är ca 150 grader varm. Akta så det inte skvätter olja på dig.
- Fritera surdegen tills den får fin färg, ca 1 minut.
- Lyft ur den krispiga surdegen och låt rinna av på papper ordentligt.
- Bryt flarnen i ca 10 cm stora bitar och avsluta med att salta.
Majonnäs
- Rör äggula, ättika och senap i en bunke.
- Droppa i oljan under ständig vispning.
- Lägg upp majonnäsen i en liten skål och toppa med smörgåskrasse.