Surdeg - Martin Johanssons surdegsskola

Så startar du en surdeg - Martin Johanssons surdegsskola

För att baka ett surdegsbröd behöver man en surdeg. En surdeg är, mycket förenklat, mjöl och vatten som har börjat jäsa. Hemmabagaren Martin Johansson förklarar här på ett enkelt sätt hur du skapar en surdeg från grunden. När du väl har fått igång din surdeg kan du använda dig av den resten av livet.

Till din surdegsgrund behöver du

0,5 dl vatten (50 g) 0.5 dl rågmjöl (25 g)

  • Mät upp vatten och rågmjöl i en burk, till exempel en vanlig syltburk. Rör om, lägg på locket (du behöver inte dra åt det) och låt stå framme i rumstemperatur.
  • Efter ungefär ett dygn kan blandningen ha börjat bli lite bubblig. Då är det dags att mata den (mjöl + vatten = surdegsmat). Häll ut allt utom lite på botten av burken och tillsätt 0,5 dl vatten och 0,5 dl rågmjöl.
  • Det kan tyckas slösaktigt att hälla ut surdeg, men det får man leva med. Man måste förstås inte hälla ut det i vasken utan kan hälla det i en deg eller i en pannkakssmet.
  • Processen att mata, låta bubbla upp, hälla ut, mata på nytt upprepar du morgon och kväll i tre till fyra dagar. Det kan vara bra att lukta lite på surdegen då och då, eftersom just doften säger mycket om hur surdegen utvecklas. När man startar en surdeg brukar det först börja dofta lite sött honungsaktigt för att sedan börja dofta allt mer syrligt. En stark och bra surdeg bör dofta syrligt och friskt.
  • När din surdeg bubblar igång (som på bilden) kan du testa att baka ditt allra första bröd. En surdeg blir bättre och bättre ju mer man använder den, så bli inte besviken om ditt första bröd inte blir så högt och luftigt som du har föreställt dig. Om du fortsätter att mata och använda surdegen kommer du upptäcka att jäskraften blir allt starkare.
  • Det finns många olika sätt att baka med surdeg. Man kan till exempel ha en liten klick surdeg i en stor deg och låta den jäsa väldigt länge. Eller så kan man ha en lite större mängd surdeg och på så vis få en snabbare process. I detta recept har jag utgått från en metod där man först gör en lite större mängd surdeg och därefter blandar själva degen.

Surdegsskolan är hämtad ur Martin Johanssons bok "Baka bröd - enkla bröd för stora och små", Bonnier fakta

Här hittar du alla Martins recept och andra recept med surdeg. Kolla också in klippet med Martin där han berättar mer om hur han bakar med surdeg.