Kalljästa rågfrallor Lina Wallentinson

Saftigare och nyttigare bröd med bönor

Baka med bönor nästa gång du ska bjuda på hembakat – det är ett enkelt och smart sätt att få in mer av de nyttiga baljväxterna i din kost. Här bjuder Lina Wallentinson, författare till boken Baka med bönor, på sina bästa tips och recept.

Varför började du baka med bönor?

- Det började egentligen med att jag ville lura i barnen mer grönt, min son som då var fem år, älskade mackor men var skeptisk till grönsaker i allmänhet, och baljväxter i synnerhet. Så istället för att laga linsgrytor och falafel så mixade jag ner bönor i degen och bakade frallor. Oväntad succé! Då fick jag blodad tand och började fundera ut allt möjligt som kunde bakas med bönor, ärter och linser. Olika slags matbröd förstås men också sådant som knäckebröd, pajskal, pannkakor, granola och pizzadeg. Och söta saker också förstås, både småkakor och mjuka kakor.

Vad gör egentligen bönorna i degen, vad tillför de?

- I matbröd där man mixar ner kokta bönor i degen varken syns eller smakar bönorna något. De gör däremot bröden saftigare. I kakor och bakverk kan baljväxterna ersätta andra ingredienser som ägg, mjöl och smör, lite beroende på vad som bakas. Linser och små bönor, som mungbönor, brukar jag framför allt blötlägga och använda hela i bröd och bakverk, de ger ett fint tugg, lite som nötter och frön funkar.

Det allra viktigaste när det gäller bönbaket är faktiskt att inte avslöja den hemliga ingrediensen!

Berätta lite mer om hälsofördelarna.

- De flesta vet att bönor, ärter och linser är bra för hälsan. Vi ska helst äta minst 500 g frukt och grönt om dagen, kan man då smyga in lite av det i brödet eller fikat, så varför inte? Att baka med bönor i brödet gör också att blodsockervärdet blir jämnare. Det beror på att bönorna innehåller kolhydrater och fibrer som kroppen inte kan bryta ner så snabbt. Istället når de ända ner till tjocktarmen där de blir näring åt tarmens skyddande bakterier. 

Är det något speciellt man ska tänka på när man bakar med bönor?

- Det allra viktigaste när det gäller bönbaket är faktiskt att inte avslöja den hemliga ingrediensen! Inte förrän barn, gäster eller vem det nu är har smakat. Ingen kommer att kunna avslöja innehållet. Låt dem hellre bli glatt överraskade om de nu råkar vara lite bönskeptiskt lagda från början.
I övrigt är det enkelt att baka med baljväxter. Det enda är kanske om man blir lite väl ivrig och försöker maxa bröd och bakverk med för mycket bönor, då blir det mer degigt än bra. Det är bra att följa recept i början innan man fått koll på ungefärliga proportioner mellan bönor och andra ingredienser.

Har du några favoritrecept i boken?

- Knäckebröden på linser känner jag lite extra för, speciellt ett med röda linser smaksatt med chili och spiskummin. 

Baka med bönor