Frölimpa med bönor och kummin
Frölimpa med bönor och kummin
12 ingredienser
1 h 15 min + blötläggning
Ett tätt och kompakt bröd. Fint att skiva, förvara i frysen och rosta efterhand.
Receptet är ur boken Baka med bönor av Lina Wallentinson, Bonnier fakta.
Ingredienser
- 1 dl mungbönor, torkade [90 g]
- 1 msk hel kummin
- 2 dl solroskärnor
- 1 dl linfrön
- 1 dl sötmandel
- 2 dl havregryn [70 g]
- 2 msk chiafrön
- 3 msk fiberhusk
- 2 tsk salt
- 3 dl vatten, kallt
- 1 msk honung
- 3 msk olivolja
Gör så här
- Skölj mungbönorna och lägg dem i blöt över natten eller minst 12 timmar.
- Sätt ugnen på 175°C.
- Häll av, skölj och låt mungbönorna rinna av väl.
- Stöt kumminfröna i en mortel.
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt mungbönorna och blanda runt.
- Blanda vattnet med honung och olja och häll det över fröblandningen.
- Rör till en deg, den ska vara ganska tjock. Tryck ut degen i en bakpappersklädd brödform.
- Grädda brödet i mitten av ugnen i cirka 1 timme. Passa mot slutet så det inte blir bränt. Låt brödet
- svalna en kvart innan det stjälps upp. Låt svalna på galler.
- Låt brödet svalna helt innan det skärs upp.