Frölimpa med bönor och kummin

24 röster
1 h 15 min + blötläggning
1 bröd
Frölimpa med bönor och kummin
Foto: Lennart Weibull

Ett tätt och kompakt bröd. Fint att skiva, förvara i frysen och rosta efterhand.

Receptet är ur boken Baka med bönor av Lina Wallentinson, Bonnier fakta.

Visa mer
1 h 15 min + blötläggning
1 bröd

Du behöver

  • 1 dl torkade mungbönor (90 g)
  • 1 msk kumminfrön
  • 2 dl solrosfrön
  • 1 dl linfrön
  • 1 dl mandel
  • 2 dl havregryn (70 g)
  • 2 msk chiafrön
  • 3 msk fiberhusk
  • 2 tsk salt
  • 3 dl vatten, kallt
  • 1 msk honung
  • 3 msk olivolja
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Skölj mungbönorna och lägg dem i blöt över natten eller minst 12 timmar.
  2. Sätt ugnen på 175°C.
  3. Häll av, skölj och låt mungbönorna rinna av väl.
  4. Stöt kumminfröna i en mortel.
  5. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt mungbönorna och blanda runt.
  6. Blanda vattnet med honung och olja och häll det över fröblandningen.
  7. Rör till en deg, den ska vara ganska tjock. Tryck ut degen i en bakpappersklädd brödform.
  8. Grädda brödet i mitten av ugnen i cirka 1 timme. Passa mot slutet så det inte blir bränt. Låt brödet svalna en kvart innan det stjälps upp. Låt svalna på galler.
  9. Låt brödet svalna helt innan det skärs upp.
2 januari 2019

Laddar fler recept...