Chokladgranola med svarta linser

8 röster
50 min + blötläggning
8 dl
Chokladgranola med svarta linser
Foto: Lennart Weibull
50 min + blötläggning
8 dl
8 portioner

Du behöver

  • 1 dl torkade svarta linser
  • 2 dl havregryn [70 g]
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl blandade nötter, hackade (t ex pistasch-, pekan- eller valnötter)
  • 0,5 dl linfrön
  • 1 dl kokoschips
  • 0,5 dl kakaonibs
  • 1 tsk flingsalt
  • 0,5 dl rapsolja
  • 0,5 dl honung, flytande
  • ev 1,5 dl torkad frukt, hackad (t ex mango, aprikos, tranbär och fikon)

Gör så här

  1. Skölj linserna och lägg dem i blöt över natten eller 8 timmar (eller häll kokhett vatten över dem och låt stå 1 timme).
  2. Sätt ugnen på 175°C.
  3. Låt linserna rinna av väl. Blanda dem med havregryn, pumpakärnor, nötter, linfrön, kokosflakes, kakaonibs och flingsalt i en bunke.
  4. Tillsätt rapsolja och honung, och rör runt så att allt blandas väl.
  5. Häll ut på en bakpappersklädd plåt och rosta i nedre delen av ugnen 30–40 minuter. Rör om då och då så att det inte bränner. Sätt eventuellt in en plåt över mot slutet av gräddningen om granolan börjar få för mycket färg.
  6. Låt svalna. Skär den torkade frukten i mindre bitar och blanda ner i granolan. Förvara i en lufttät förpackning.
2 januari 2019