Chokladgranola med svarta linser

Chokladgranola med svarta linser
Foto: Lennart Weibull
Lina Wallentinson NY
Lina Wallentinson NY

Chokladgranola med svarta linser

11 ingredienser

50 min + blötläggning

De blötlagda linserna blir fint krispiga när de rostas i ugnen. Det låter kanske udda med choklad i granolan, men prova! Kakaonibs ger så himla god smak, utan att vara särskilt sött.

Receptet är ur boken Baka med bönor av Lina Wallentinson, Bonnier fakta.

Ingredienser

portioner dl
  • 1 dl svarta linser (torkade)
  • 2 dl havregryn [70 g]
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl blandade nötter, hackade (t ex pistasch-, pekan- eller valnötter)
  • 0,5 dl linfrön
  • 1 dl kokoschips
  • 0,5 dl kakaonibs
  • 1 tsk flingsalt
  • 0,5 dl rapsolja
  • 0,5 dl honung, flytande
  • ev 1,5 dl torkad frukt, hackad (t ex mango, aprikos, tranbär och fikon)

Gör så här

  1. Skölj linserna och lägg dem i blöt över natten eller 8 timmar (eller häll kokhett vatten över dem och låt stå 1 timme).
  2. Sätt ugnen på 175°C.
  3. Låt linserna rinna av väl. Blanda dem med havregryn, pumpakärnor, nötter, linfrön, kokosflakes, kakaonibs och flingsalt i en bunke.
  4. Tillsätt rapsolja och honung, och rör runt så att allt blandas väl.
  5. Häll ut på en bakpappersklädd plåt och rosta i nedre delen av ugnen 30–40 minuter. Rör om då och då så att det inte bränner. Sätt eventuellt in en plåt över mot slutet av gräddningen om granolan börjar få för mycket färg.
  6. Låt svalna. Skär den torkade frukten i mindre bitar och blanda ner i granolan. Förvara i en lufttät förpackning.