Mandelkaka med bär

27 röster
1 h
12 bitar
Mandelkaka med bär
Foto: Lennart Weibull

Som en saftig mazarin. Mitt tips är att inte berätta att det är bönor i kakan innan folk provat, ingen kommer att ana det. Säg inte heller att det är rätt mycket potatis i…

Receptet är ur boken Baka med bönor av Lina Wallentinson, Bonnier fakta.

Visa mer
1 h
12 bitar

Du behöver

  • 1 förp kokta vita bönor eller kikärter (380 g, avrunnen vikt ca 230 g)
  • 50 g smör
  • 200 g kall kokt potatis
  • 1,5 dl mandelmjöl (65 g)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm vaniljpulver
  • 2 rivna bittermandlar
  • 3 ägg
  • 2 dl råsocker
  • 1,5 dl frysta eller färska bär, t ex röda vinbär, blåbär eller hallon
  • 1 tsk majsstärkelse
  • 2 msk mandelsplitter, eller hackad mandel
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Häll av, skölj och låt bönorna rinna av. Smält smöret, låt det svalna något. Riv potatisen fint.
  3. Mixa de vita bönorna slätt tillsammans med smöret.
  4. Blanda mandelmjölet med bakpulver, vaniljpulver och riven bittermandel.
  5. Vispa ägg och socker fluffigt.
  6. Häll mjölblandningen, bönsmöret och potatisen i äggvispet. Rör till en jämn smet.
  7. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form med löstagbar botten, cirka 24 cm i diameter. Blanda bären med majsstärkelsen. Strö över bär och mandel.
  8. Grädda i mitten av ugnen i 30–35 minuter, eller tills kakan stannat i mitten. Låt svalna. Servera gärna med vispad grädde.
2 januari 2019

Laddar fler recept...