Klassiskt surdegsbröd

Klassiskt surdegsbröd

7 ingredienser

4 h

Inget går upp emot doften av ett hembakat surdegsbröd. Det är enormt kul att lyckas med sitt första surdegsbröd och det här receptet hjälper dig med att komma igång.

Baktips!
Kungsörnen surdegsbröd mix

Baktips!

Testa även Kungsörnen Surdegsbröd bakmix

Läs mer

Ingredienser

portioner sats
  • 130 g surdeg
  • 5 dl Kungsörnen Rågmjöl
  • 3,5 dl Kungsörnens Vetemjöl
  • 3,5 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 msk honung
  • valnötter (valfritt)

Gör så här

  1. Börja med att mata din surdeg ca 5-6 timmar innan du ska baka med den. Surdegen ska ha dubblats i storlek.
  2. Blanda mjölet och vatten till en kladdig deg. Låt vila i ca 30 minuter. Tillsätt surdegen och blanda i ordentligt. Låt stå i ytterligare 20 minuter och blanda därefter i saltet och honungen.
  3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 3-4 timmar, gärna i en plastlåda. Gör en stretch and fold ca en gång i timmen för att bygga upp gluten i degen.
  4. Täck sedan plastlådan med plastfolie och låt degen jäsa i kyl i minst 12 timmar.
  5. Ta ut degen och forma den försiktigt på ett bakbord. Tillsätt eventuellt hackade valnötter. Använd sparsamt med mjöl när du formar degen. Täck sedan brödet med mjöl på ytan och låt den jäsa under bakduk i ca 1 timme.
  6. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en bakplåt längst ner i ugnen.
  7. Snitta valfritt mönster i brödet innan gräddning. Ställ in brödet och häll ett glas vatten på ugnsplåten för att skapa ånga, och stäng ugnsluckan omedelbart. Sänk värmen till 200 grader.
  8. Grädda brödet i ca 30-35 minuter eller tills brödet fått fin färg och skorpa.
TIPS!
Tips från Kungsörnen!
Kungsörnen Knådfritt bröd med valnötter och äpple NY6

Tips från Kungsörnen!

Fler enkla recept

Läs mer