Pain au levain med rosmarin
Pain au levain med rosmarin
6 ingredienser
Levain är det franska ordet för surdeg. Det är helt enkelt ett ljust bröd bakat på surdeg av vete eller råg. Jag tillsätter även färsk jäst i min levain men en liten nypa räcker för att kicka igång jäsningen. /Leila
Levain är trots sin enkla komposition inte alltid enkel att lyckas med, det gäller att få till de stora karakteristiska bubblorna i brödet. Därför ska degen jäsa länge och hanteras mycket varsamt så att inte luften trycks ut.
Recept på sudeg av vete eller råg
Se fler recept från
Ingredienser
- 5 g jäst
- 3,5 dl vatten, ljummet
- 7 dl vetemjöl special
- 3 dl surdeg av vete (se recept i tipsrutan)
- 1 msk salt
- 4 kvistar rosmarin
Gör så här
- Smula jästen i en bunke och lös upp den i vatten.
- Tillsätt surdegen, allt mjöl och knåda på låg hastighet i maskin i cirka 6 minuter.
- Tillsätt salt, färsk rosmarin och arbeta degen i maskin i ytterligare cirka 6 minuter.
- Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek, i cirka 2 timmar.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Häll upp degen på en mjölad skärbräda i trä och vik försiktigt ihop den till en limpa.
- Undvik att arbeta degen, hantera den varsamt så att inte luftbubblorna trycks ut.
- Mjöla brödet och låt det jäsa under bakduk till dubbel storlek i cirka 1 ½ timme.
- Stjälp upp brödet på en plåt och dela den försiktigt i tre avlånga bröd och flytta isär dem från varandra (men de ska gräddas på samma plåt).
- Släng in 1 dl vatten på ugnsbottnen. (Detta gör man för att brödet ska få en fin krackelerad skorpa).
- Sänk värmen till 200 grader och grädda i 40–50 minuter.