Så enkelt gör du perfekt vaniljsås_header_02

Så enkelt gör du hemmagjord vaniljsås!

En tjock och krämig vaniljsås till äppelpajen eller en lite lättare till brunchens färska bär?

I Tommy Myllymäkis såskurs får du lär dig hemligheterna och knepen som gör att du alltid lyckas med dina såser. Här är några av Tommys bästa tips!

1. Recept med maizena ger en tjock vaniljsås

Välj recept där det ingår maizena i ingredienserna om du vill laga en underbart krämig och tjock vaniljsås.

1 msk maizena gör att du får en tjockare krämigare sås vilket jag kan föredra ibland faktiskt.

-Tommy Myllymäki

2. Antal äggulor avgör vaniljsåsens tjockhet

1 äggula per deciliter vätska är en tumregel vid tillagning av vaniljsås. Använder du färre äggulor än antalet deciliter vätska kommer såsen bli lösare, medan fler äggulor gör den tjockare. Fler äggulor ger dock även en ”ägg-aktig” smak på såsen.

3. Förhållandet mellan grädde och mjölk avgör såsens fetthalt

Förhållandet mellan grädde och mjölk styr fetthalten i såsen. Vill du ha en lättare sås väljer du ett recept med mer mjölk och vill du ha en fetare variant väljer du ett recept där majoriteten av vätskan består av grädde. Tommy använder ofta hälften grädde och hälften mjölk i sina såser för att nå ett resultat som är mittemellan.

4. Recept med äkta vanilj för en godare sås

Använd hel vaniljstång när du lagar vaniljsås. Skrapa ur fröna i mjölk- och gräddblandningen och koka även med själva stången. Tänk på att låta gräddblandningen koka med vaniljen och bli varmt innan du går till näst steg med övriga ingredienser. På så sätt får du fram mycket vaniljsmak utan risk att äggen kokar till äggröra eller att sockret bränner fast i botten.

5. 85 grader ger en perfekt vaniljsås

Äggulor koagulerar, stelnar, vid 85 grader vilket gör det till den perfekta temperaturen för vaniljsås. Når din sås 85 grader vet du att den kommer tjockna och bli krämig i konsistensen. Ta bort såsen från värmen direkt när termometern når 85 grader, eller när de första bubblorna börjar synas vilket sker runt 84-85 grader.

6. Så räddar du vaniljsåsen som blivit klumpig!

Sila såsen efter att den kokat så får du enkelt bort de ägg som eventuellt råkat koagulera och gjort såsen klumpig under kokningen.

Hitta ett passande recept och följ det noga

Oavsett vilken dessertsås du ska laga så följ receptet du väljer noga! Nu vet du vad du ska titta efter i recepten för att hitta ett som kommer ge dig det resultat du önskar: en tjock sås, en tunn, en fet eller smalare variant. Är du bara noggrann och följer receptet till punkt och pricka så kommer du lyckas! I recept till dessertsåser behöver du inte improvisera eller använda den kreativa sidan för att lyckas. Det är bara att följa steg för steg så kommer den perfekta hemmagjorda vaniljsåsen stå redo till eftermiddagens fika!

Läs mer och köp kursen ”Bli en mästare på såser” här

Populära smulpajer till dina såser

POPULÄRT
Knäckig rabarberpaj med jordgubbar NY
Äppelkaka i stekpanna

Äppelkaka i stekpanna

Systrarna Persson
40 m
Dansukker Rabarberpaj i glas-ny
Smulpaj med röda vinbär

Smulpaj med röda vinbär

Stephanie Johansson
40 min
POPULÄRT
Blåbärspaj med deg gjord på rapsolja
POPULÄRT
Knäckig äppelpaj i långpanna
knäckig bärpaj

Knäckig bärpaj

Frida Svanberg
60 min