I samarbete med Kökets kurser

Så enkelt gör du perfekt vaniljsås

En tjock och krämig vaniljsås till äppelpajen eller en lite lättare till brunchens färska bär?
I Tommy Myllymäkis såskurs får du lär dig hemligheterna och knepen som gör att du alltid lyckas med dina såser.
Här är några av Tommys bästa tips!

1. Recept med maizena ger en tjock vaniljsås

Välj recept där det ingår maizena i ingredienserna om du vill laga en underbart krämig och tjock vaniljsås.

1 msk maizena gör att du får en tjockare krämigare sås.
Vilket jag kan föredra ibland faktiskt.

-Tommy Myllymäki

2. Antal äggulor avgör vaniljsåsens tjockhet

1 äggula per deciliter vätska är en tumregel vid tillagning av vaniljsås. Använder du färre äggulor än antalet deciliter vätska kommer såsen bli lösare, medan fler äggulor gör den tjockare. Fler äggulor ger dock även en ”ägg-aktig” smak på såsen.

3. Förhållandet mellan grädde och mjölk avgör såsens fetthalt

Förhållandet mellan grädde och mjölk styr fetthalten i såsen. Vill du ha en lättare sås väljer du ett recept med mer mjölk och vill du ha en fetare variant väljer du ett recept där majoriteten av vätskan består av grädde. Tommy använder ofta hälften grädde och hälften mjölk i sina såser för att nå ett resultat som är mittemellan.

4. Recept med äkta vanilj för en godare sås

Använd hel vaniljstång när du lagar vaniljsås. Skrapa ur fröna i mjölk- och gräddblandningen och koka även med själva stången. Tänk på att låta gräddblandningen koka med vaniljen och bli varmt innan du går till näst steg med övriga ingredienser. På så sätt får du fram mycket vaniljsmak utan risk att äggen kokar till äggröra eller att sockret bränner fast i botten.

5. 85 grader ger en perfekt vaniljsås

Äggulor koagulerar, stelnar, vid 85 grader vilket gör det till den perfekta temperaturen för vaniljsås. Når din sås 85 grader vet du att den kommer tjockna och bli krämig i konsistensen. Ta bort såsen från värmen direkt när termometern når 85 grader, eller när de första bubblorna börjar synas vilket sker runt 84-85 grader.

6. Så räddar du vaniljsåsen som blivit klumpig!

Sila såsen efter att den kokat så får du enkelt bort de ägg som eventuellt råkat koagulera och gjort såsen klumpig under kokningen.

Hitta ett passande recept och följ det noga

Oavsett vilken dessertsås du ska laga så följ receptet du väljer noga! Nu vet du vad du ska titta efter i recepten för att hitta ett som kommer ge dig det resultat du önskar: en tjock sås, en tunn, en fett eller smalare variant. Är du bara noggrann och följer receptet till punkt och pricka så kommer du lyckas! I recept till dessertsåser behöver du inte improvisera eller använda den kreativa sidan för att lyckas. Det är bara att följa steg för steg så kommer den perfekta hemmagjorda vaniljsåsen stå redo till eftermiddagens fika!

Läs mer och köp kursen ”Bli en mästare på såser” här >>

Fler tips!

  • Nektariner på smördeg med hasselnötssmulor

    Smulpaj

    Smulpaj är busenkelt att göra och går att variera i oändlighet. Här är våra bästa recept på smulpaj med äpple, rabarber, blåbär och annat gott.
  • Bli en mästare på såser - miljö

    Få till den perfekta såsen med Tommy Myllymäki

    Skär sig bearnaisen? Eller undrar du vilket vin som blir bäst till rödvinssåsen? Tommy Myllymäki sitter på svaren och nu delar han med sig av sina bästa knep och djupa kunskap i en onlinekurs hos Köket.se - "Bli en mästare på såser".
    Sponsrat innehåll
  • Så gör du en krämig & seg kolasås header

    Så gör du en krämig & seg kolasås

    En riktigt seg och söt kolasås till kladdkakan eller en som lätt går att ringla över glassen?
    I Tommy Myllymäkis såskurs får du lära dig hemligheterna och knepen som gör att du alltid lyckas med dina såser.
    Här är några av Tommys bästa tips!
    I samarbete med Kökets kurser

Populära recept på smulpaj