Äppelkaka i stekpanna

koket.se
Äppelkaka i stekpanna
Systrarna Persson
Systrarna Persson

Äppelkaka i stekpanna

Av: Systrarna Persson

Från: Nyhetsmorgon

17 ingredienser

40 m

"Enkel och supergoda äppelkaka. Kombinationen av kolasmak och rosmarin tillsammans med de syrliga äpplena och en klick söt vaniljglass, gör denna äppelkaka till den perfekta desserten." /Linda och Malin Persson

Köp systrarna Perssons senaste bok!
Systrarna Perssons bok Högtider och vardagsfest

Köp systrarna Perssons senaste bok!

"Högtider och vardagsfest" är en bok fullspäckad med inspirerande tips. Köp boken här!

Läs mer

Se Systrarna Persson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner6 - 8

Vegansk smördeg

  • 3 dl siktat dinkelmjöl (ersätt med hälften mandelmjöl, hälften rismjöl för glutenfritt alternativ)
  • 1 dl havregryn
  • 1,5 dl kokossocker
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 krm malen kardemumma [ca 3–4 kapslar som du öppnar och mortlar för bästa smak]
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 dl kokosolja, smak- och doftfri
  • 1 msk vatten

Fyllning

  • 4 äpplen [ca 600 g]
  • 1 kvist färsk rosmarin [ca ½ msk finhackad]
  • 1,5 msk kokosolja (neutral smak)
  • ca 2 krm flingsalt
  • 1 krm malen kanel
  • 1 dl kokossocker

Topping

  • 1 dl blandade frön (t.ex. solrosfrön, pumpafrön och sesamfrön)
  • 2 tsk olivolja
  • ca 1 krm flingsalt

Gör så här

Vegansk smördeg

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Häll alla torra ingredienser i en bunke och blanda för hand.
  3. Klicka i kokosoljan och massera in den bland de torra ingredienserna tills du ser att all kokosolja är finfördelad. Häll sedan i vattnet och blanda med händerna till en deg. Ställ i kylen i ca 10 minuter för att stelna lite.

Fyllning

  1. Skala, kärna ur och skär äpplena i tjocka båtar.
  2. Repa rosmarinen och hacka fint.
  3. Lägg äpple och rosmarin tillsammans med kokosolja, kanel, flingsalt och kokossocker i stekjärnet, fräs på låg värme i ca 5 minuter tills äpplena blivit lite karamelliserade men fortfarande är krispiga.

Topping

  1. Blanda dina frön med olja och salt i en skål.
  2. Ta ut din smördeg ur kylen och smula den ovanpå äpplena i stekpannan, tryck till lite och häll till sist över dina frön.
  3. Baka i ugnen ca 15–20 minuter. Din kaka ska bli gyllenbrun på toppen, men var uppmärksam mot slutet så att inte fröna bränns.
  4. Njut av din äppelkaka och servera den gärna med vegansk vaniljglass!