"Enkel och supergoda äppelkaka. Kombinationen av kolasmak och rosmarin tillsammans med de syrliga äpplena och en klick söt vaniljglass, gör denna äppelkaka till den perfekta desserten." /Linda och Malin Persson
"Högtider och vardagsfest" är en bok fullspäckad med inspirerande tips. Köp boken här!
Läs mer
Se Systrarna Persson laga receptet
Ingredienser
6 - 8
Vegansk smördeg
3 dl siktat dinkelmjöl (ersätt med hälften mandelmjöl, hälften rismjöl för glutenfritt alternativ)
1 dl havregryn
1,5 dl kokossocker
1 krm vaniljpulver
1 krm malen kardemumma [ca 3–4 kapslar som du öppnar och mortlar för bästa smak]
0,5 tsk salt
1,5 dl kokosolja, smak- och doftfri
1 msk vatten
Fyllning
4 äpplen [ca 600 g]
1 kvist färsk rosmarin [ca ½ msk finhackad]
1,5 msk kokosolja (neutral smak)
ca 2 krm flingsalt
1 krm malen kanel
1 dl kokossocker
Topping
1 dl blandade frön (t.ex. solrosfrön, pumpafrön och sesamfrön)
2 tsk olivolja
ca 1 krm flingsalt
Gör så här
Vegansk smördeg
Sätt ugnen på 200 grader.
Häll alla torra ingredienser i en bunke och blanda för hand.
Klicka i kokosoljan och massera in den bland de torra ingredienserna tills du ser att all kokosolja är finfördelad. Häll sedan i vattnet och blanda med händerna till en deg. Ställ i kylen i ca 10 minuter för att stelna lite.
Fyllning
Skala, kärna ur och skär äpplena i tjocka båtar.
Repa rosmarinen och hacka fint.
Lägg äpple och rosmarin tillsammans med kokosolja, kanel, flingsalt och kokossocker i stekjärnet, fräs på låg värme i ca 5 minuter tills äpplena blivit lite karamelliserade men fortfarande är krispiga.
Topping
Blanda dina frön med olja och salt i en skål.
Ta ut din smördeg ur kylen och smula den ovanpå äpplena i stekpannan, tryck till lite och häll till sist över dina frön.
Baka i ugnen ca 15–20 minuter. Din kaka ska bli gyllenbrun på toppen, men var uppmärksam mot slutet så att inte fröna bränns.
Njut av din äppelkaka och servera den gärna med vegansk vaniljglass!