Som en blandning av äppelkaka och smulpaj - så kan dessa ljuvligt goda äppelpajsrutor bäst beskrivas. Se till att kakan är helt kall när du skär den i rutor. Värm sedan gärna på om du vill servera rutorna ljumna.
Mät upp alla ingredienser i en skål och nyp ihop till en smuldeg.
Lägg hälften av smuldegen i en form som är 20x30 cm stor. Använd botten på ett glas (doppa eventuellt bottnen i lite mjöl först) och tryck ut degen så den blir som en hel platta i formen.
Förgrädda bottnen mitt i ugnen i 12-15 minuter, ta ut och låt svalna något.
Skala, dela, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg i en skål med kanel och strösocker, vänd runt.
Lägg äppelklyftorna på pajbottnen och strö över resterande smuldeg.
Höj värmen till 200 grader. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter.
Låt svalna och ställ sedan i kylen.
Skär den helt kalla pajen i rutor.
Servera gärna äppelpajsrutorna som de är eller med vaniljsås eller vaniljglass till.