I samarbete med Kökets kurser

Så gör du en krämig & seg kolasås

En riktigt seg och söt kolasås till kladdkakan eller en som lätt går att ringla över glassen?
I Tommy Myllymäkis såskurs får du lära dig hemligheterna och knepen som gör att du alltid lyckas med dina såser.
Här är några av Tommys bästa tips!

1. Socker istället för sirap ger en snabb kolasås med karamellton

Ofta används sirap i klassiska recept på kolasås. Men vill du ha en sås med mer knäckkaraktär så välj ett recept med socker. De recepten går ofta snabbare att laga och du kan enkelt styra hur karamelliserad du vill ha såsen. 

2. Hur hårt sockret karamelliseras påverkar smaken

Desto längre sockret går i pannan desto djupare karaktär kommer den färdiga kolasåsen få. En kort tid ger en karaktär som smaken av sockervadd medan en lång bränntid ger en djupare ton.

När vi hettar upp sockret kommer det få helt nya aromer, dofter och smaker.

-Tommy Myllymäki

3. Använd en stekpanna för bättre kontroll

Med en stekpanna blir det enklare att tillaga kolasåsen och ge hela mängden ingredienser lika mycket värme och bränntid, utan att riskera att det överkokas.

4. Recept med smör ger en smörkolasås

Tillsätter du smör i kolasåsen får den en karaktär av smörkola. Smöret ska tillsättas efter att kolasåsen kokat klart och bara smälta ner i såsen.

5. Höj smakerna i kolasåsen med flingsalt

Flingsalt förhöjer smakerna i såsen och ger en härlig sälta som passar bra ihop med den söta såsen. Vill du inte ha en salt ton i såsen räcker en liten nypa för att göra underverk på smaken.

Hitta ett passande recept och följ det noga

Oavsett vilken dessertsås du ska laga så följ receptet du väljer noga! Nu vet du vad du ska titta efter i recepten för att hitta ett som kommer ge dig det resultat du önskar: en tjock sås, en tunn, en fett eller smalare variant. Är du bara noggrann och följer receptet till punkt och pricka så kommer du lyckas! I recept till dessertsåser behöver du inte improvisera eller använda den kreativa sidan för att lyckas. Det är bara att följa steg för steg så kommer den perfekta hemmagjorda kolasåsen stå redo till eftermiddagens fika!

Läs mer och köp kursen ”Bli en mästare på såser” här >>

Fler tips!

  • header_Bästa kladdkakan -så pimpar du den

    Bästa kladdkakan - så pimpar du den

    En kladdig kladdkaka är det bästa enligt många. Kombinera den med en galet god topping, som även gör den extra snygg, och den kommer bli den bästa kladdkakan du smakat.

    I Tea Malmegårds tårtkurs finns alla knep för hur du lyckas med ditt tårtbak. I listan nedan kan du ta del av hennes tips på hur du enkelt gör din kladdkaka till den absolut bästa!
    Sponsrat innehåll
  • Bli en mästare på såser - miljö

    Få till den perfekta såsen med Tommy Myllymäki

    Skär sig bearnaisen? Eller undrar du vilket vin som blir bäst till rödvinssåsen? Tommy Myllymäki sitter på svaren och nu delar han med sig av sina bästa knep och djupa kunskap i en onlinekurs hos Köket.se - "Bli en mästare på såser".
    Sponsrat innehåll
  • Så enkelt gör du perfekt vaniljsås heder

    Så enkelt gör du perfekt vaniljsås

    En tjock och krämig vaniljsås till äppelpajen eller en lite lättare till brunchens färska bär?
    I Tommy Myllymäkis såskurs får du lär dig hemligheterna och knepen som gör att du alltid lyckas med dina såser.
    Här är några av Tommys bästa tips!
    I samarbete med Kökets kurser

Recept på kladdkakor till dina såser