Pepparkakskladdkaka med lingonfrosting

Pepparkakskladdkaka med lingonfrosting
Foto: Camilla Hamid
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Pepparkakskladdkaka med lingonfrosting

15 ingredienser

40 m

"Ny dag betyder ny kladdkaka! Den här varianten är väldigt julig och perfekt att servera till vintern och julens alla mysiga fikastunder. Kladdig pepparkakskladdkaka (smakar som pepparkaksdeg och passar perfekt till dig som älskar pepparkaksdeg, men vill slippa magont) som toppas med en härligt god lingonfrosting." /Camilla Hamid

Ingredienser

portioner10 - 12
  • 225 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • ca 1 krm salt
  • 4 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • 2 tsk malen kanel
  • 1,5 tsk malen nejlika
  • 1,5 tsk malen kardemumma
  • 2 tsk malen ingefära
  • 2 dl vispgrädde, kylskåpskall
  • 600 g färskost, kylskåpskall
  • 0,5-1 dl lingonpulver (justera efter egen smak)
  • 2 dl florsocker
  • lingonpulver (att dekorera med)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och klä din springform med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret till kladdkakan i en kastrull på medelvärme.
  3. Häll sedan ner smöret i en bunke tillsammans med resten av ingredienserna till kladdkakan. Blanda ihop med en ballongvisp, bara precis tills det går ihop till en jämn smet.
  4. Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter, eller tills att kladdkakan är gräddad i kanterna och lite vobblig i mitten.
  5. Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet i minst 4 timmar, helst över natten innan du gör resten av receptet.
  6. Frostingen gör du enkelt genom att vispa ihop grädde och färskost riktigt krämigt med elvisp. Tillsätt lingonpulver och vispa lite till.
  7. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock frosting med en slickepott.
  8. Ta bort kladdkakan från formen och lägg upp på ett fat. Spritsa ut frostingen på kladdkakan. Dekorera med lingonpulver och servera direkt.